Antena Căutare

Omenirea, în pericol! Evenimente devastatoare vor lovi în curând, afectând 400 de milioane de persoane

Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că aproximativ 400 de milioane de oameni se află în pericol major, din cauza unor fenomene climatice! Ce anunță experții?

Omenirea, în pericol! Evenimente devastatoare vor lovi în curând, afectând 400 de milioane de persoane Galerie
Ce avertisment transmit specialiștii

Aproximativ 400 de milioane de oameni riscă să fie expuse la inundaţii în zonele costiere în fiecare an până la sfârşitul secolului în cazul în care Groenlanda continuă să piardă gheaţă în ritmul actual, a avertizat un grup de oameni de ştiinţă în urma unui studiu citat marţi de Press Association. Cifra depăşeşte cu 40 de milioane estimările Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) din cadrul ONU.

Gheaţa din Groenlanda se topeşte mai repede decât ratele estimate, cercetătorii prognozând că nivelul apelor ar putea creşte cu 67 de centimetri până în 2100 dacă nu se iau măsuri pentru reducerea efectelor încălzirii globale, potrivit unui nou studiu.

400 de milioane de persoane, în pericol

''Ca regulă, cu fiecare creştere de un centimetru a nivelului mării la nivel mondial, alte şase milioane de oameni de pe planetă sunt expuşi inundaţiilor costiere'', a explicat doctor Andrew Shepherd profesor la Universitatea din Leeds.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În 2013, IPCC a făcut mai multe predicţii cu privire la nivelurile mărilor şi oceanelor la nivel global, pe baza unor scenarii diferite, prognoza medie indicând o creştere cu 60 de centimetri până la sfârşitul secolului.

Omenirea, în pericol! Evenimente devastatoare vor lovi în curând, afectând 400 de milioane de persoane

Ce avertisment transmit specialiștii

400 de milioane de persoane se află în pericol

Însă, potrivit cercetătorilor, pierderile de gheaţă din Groenlanda sunt în concordanţă cu scenariul cel mai grav al IPCC privind încălzirea climei, ceea ce prezice o creştere suplimentară de şapte centimetri a nivelului mării faţă de estimările grupului.

''Observăm că Groenlanda urmăreşte gama superioară a proiecţiilor IPCC pentru creşterea viitoare a nivelului mării. Ceea ce se află în bugetul pentru viitor sunt proiecţii de nivel mediu'', a afirmat Shephard.

O echipă formată din 96 de oameni de ştiinţă specializaţi în cercetări polare din cadrul a 50 de organizaţii internaţionale a contribuit la aceste concluzii publicate în Nature. Ei au efectuat o analiză detaliată a modelelor ţinând cont de datele satelitare care prezintă volumul calotei glaciare din Groenlanda între anii 1992 şi 2018.

Omenirea, în pericol! Evenimente devastatoare vor lovi în curând, afectând 400 de milioane de persoane

Ce avertisment transmit specialiștii

Ce avertisment transmit specialiștii

Cercetătorii au descoperit că regiunea a pierdut 3,8 trilioane de tone de gheaţă din 1992, ceea ce a adăugat aproximativ 10,6 milimetri la nivelurile mărilor la nivel mondial.

Simulările demonstrează că rata pierderii gheţii s-a accelerat până în 2013, după care a încetinit, notează Press Association. Analiza a indicat că valorile mai mari de temperatură a aerului şi oceanelor a determinat topirea gheţii de suprafaţă şi creşterea fluxului glaciar.

Potrivit cercetătorilor, Groenlanda stochează suficientă apă pentru a creşte nivelurile mărilor şi oceanelor la nivel global cu şase metri, iar cunoaşterea cantităţii de gheaţă care se pierde este esenţială pentru înţelegerea efectelor şi a impactului schimbărilor climatice.

Guofinna Aoalgeirsdottir, expertă în glaciologie la Universitatea din Islanda şi autoare principală a celui de-al şaselea raport al IPCC, care nu a fost implicată în studiul de faţă, a declarat: ''Observaţiile satelitare demonstrează că atât topirea, cât şi descărcarea de gheaţă din Groenlanda s-au intensificat de la debutul observaţiilor. Este foarte important să continuăm să monitorizăm marile calote glaciare pentru a şti cât de mult contribuie la creşterea nivelului mării în fiecare an'', arată cei de la Agerpres.

Imaginea ce-ți va da fiori! Grup de turiști, surprins plimbându-se pe vulcan, cu un minut înainte de eurpția vulcanică. ... The Washington Post dezvăluie în ”Afghanistan Papers” îndoielile SUA cu privire la capacitatea de a învinge în Războiul ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x