In scop ilustrativ, rolul lui Al Pacino din "Dreptate pentru Toti" din 1979 va fi jucat de Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, intr-o adaptare a filmului pentru a doua runda a crizei datoriilor suverane din Europa, scrie pe blogul Financial Times (FT) jurnalistul Sid Verma.
Jurnalistii FT au modificat coperta DVD-ului filmului, inlocuind imaginea lui Al Pacino cu cea a lui Isarescu.
O scena foarte cunoscuta, la finalul filmului, in care personajul lui Al Pacino reactioneaza la atentionarea judecatorului si striga in sala de tribunal ca totul a intrecut masura, este transpusa in prezent intr-o confruntare fictiva intre un bancher din Europa Centrala si de Est (ECE) si un oficial bancar european de rang inalt.
Bancherul din Europa Centrala si de Est, infuriat de aparenta lipsa de preocupare a Europei pentru regiune, este fortat sa indure un proces chinuitor - problemele zonei euro - si lupta curajos pentru dreptate monetara.
Un dialog fictiv intre bancherul din ECE, rol interpretat de Isarescu, si un oficial bancar european de rang inalt s-ar desfasura, potrivit blogului, FT astfel:
"Bancherul ECE: Daca toata lumea este de acord ca sunt nevinovat, cum se face ca ma intorc la inchisoarea pietei (financiare, n.r.)? BCE este vinovata ca nu a reusit sa consolideze situatia monetara in ECE!
Oficialul bancar european: Ai intrecut masura! Am asigurat un suport de lichiditate pentru bancile din zona euro care opereaza in regiune!
Bancherul ECE: Tu ai intrecut masura! Tu ai intrecut masura! Tot BCE-ul si constructia bancara au intrecut masura!"
Jurnalistul FT incheie analogia recunoscand ca a fost un pic fortata. "... si vom incheia cu aceasta analogie atata timp cat suntem in dezavantaj", scrie Verma.
Principalele temeri ale jurnalistilor de la FT in legatura cu Europa Emrgenta sunt legate de o eventuala vanzare de active si retragere de pe piata bancara din regiune a unor institutii de credit din zona euro.
Ca raspuns la aceasta situatie, FT propune o noua Initiativa Viena, care sa asigure de aceasta data vanzarea ordonata de active bancare, un nou rol pentru creditorii externi, controlul capitalurilor si o actiune coordonata a institutiilor financiare internationale.
Sursa: Jurnalul National