- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Documentul cere armatelor din 18 tari europene sa condamne la moarte aproximativ 400.000 de persoane din toata Europa. Lista include lideri politici si economici, precum si reprezentanti ai presei si mediului cultural.
Potrivit Agerpres, serviciile de securitate finlandeze au decis sa urmareasca mai indeaproape elementele de informare fragmentare, asa-zisele 'semne slabe', de pe internet care ar putea conduce spre o persoana care planuieste un atac terorist, a precizat comisarul adjunct al politiei finlandeze, Robin Lardot, intr-un interviu acordat postului de radio public YLE.
Politia a mai recurs la acest tip de supraveghere in 2008, dupa ce in 23 septembrie a acelui an un student de 22 de ani ucisese 10 persoane intr-un liceu profesional din localitatea finlandeza Kahajoki, inainte de a se sinucide, a relatat Lardot.
In cazul Norvegiei, "o persoana si-a planificat actiunea de mult timp. Cand am avut aici atentate in scoli, aproape toate prezentau acelasi semn: existau scurgeri de informatie. Cu alte cuvinte, autorii aveau nevoie sa spuna ca ei pregatesc asa ceva", a explicat el.
Serviciile de securitate nu pot sa supravegheze toate informatiile care circula prin internet, dar in Finlanda exista posibilitatea ca persoane anonime sa denunte pagini suspecte autoritatilor. Mai multe mii de rapoarte parvin astfel in fiecare an politiei si astfel de indicii au determinat-o sa ia multe masuri, a precizat Robin Lardot.
Anders Behring Breivik era membru al unui forum neonazist suedez prin internet, potrivit fundatiei Expo, observator al grupurilor de extrema dreapta cu baza la Stockholm. El era inregistrat ca utilizator in 2009 sub un pseudonim care ducea la adresa lui e-mail, potrivit lui Mikael Ekman, cercetator in aceasta fundatie.
Termenul "semnal slab" este un concept aparut in anii 1970, care vizeaza o informatie precoce, incerta, neverificabila.
Citeste si Jurnalul
Foto: EPA/Intact Images