Antena Căutare

Finlanda, in alerta: Atacatorul din Norvegia avea de gand sa ucida 5000 de finlandezi!

Peste 5.000 de finlandezi ar trebui condamnati la moarte, scria principalul suspect in cazul atacurilor de vineri din Norvegia, Anders Behring Brevik, in manifestul sau de peste 1.500 de pagini, publicat pe Internet, relateaza cotidianul Helsingin Sanomat, citat de Helsinki Times.



Documentul cere armatelor din 18 tari europene sa condamne la moarte aproximativ 400.000 de persoane din toata Europa. Lista include lideri politici si economici, precum si reprezentanti ai presei si mediului cultural.

Potrivit Agerpres, serviciile de securitate finlandeze au decis sa urmareasca mai indeaproape elementele de informare fragmentare, asa-zisele 'semne slabe', de pe internet care ar putea conduce spre o persoana care planuieste un atac terorist, a precizat comisarul adjunct al politiei finlandeze, Robin Lardot, intr-un interviu acordat postului de radio public YLE.

Politia a mai recurs la acest tip de supraveghere in 2008, dupa ce in 23 septembrie a acelui an un student de 22 de ani ucisese 10 persoane intr-un liceu profesional din localitatea finlandeza Kahajoki, inainte de a se sinucide, a relatat Lardot.

In cazul Norvegiei, "o persoana si-a planificat actiunea de mult timp. Cand am avut aici atentate in scoli, aproape toate prezentau acelasi semn: existau scurgeri de informatie. Cu alte cuvinte, autorii aveau nevoie sa spuna ca ei pregatesc asa ceva", a explicat el.

Serviciile de securitate nu pot sa supravegheze toate informatiile care circula prin internet, dar in Finlanda exista posibilitatea ca persoane anonime sa denunte pagini suspecte autoritatilor. Mai multe mii de rapoarte parvin astfel in fiecare an politiei si astfel de indicii au determinat-o sa ia multe masuri, a precizat Robin Lardot.

Anders Behring Breivik era membru al unui forum neonazist suedez prin internet, potrivit fundatiei Expo, observator al grupurilor de extrema dreapta cu baza la Stockholm. El era inregistrat ca utilizator in 2009 sub un pseudonim care ducea la adresa lui e-mail, potrivit lui Mikael Ekman, cercetator in aceasta fundatie.

Termenul "semnal slab" este un concept aparut in anii 1970, care vizeaza o informatie precoce, incerta, neverificabila.

Citeste si Jurnalul

Foto: EPA/Intact Images

Raport guvernamental polonez: Pilotii, vinovati pentru tragedia de la Smolensk... O carte despre Romania in timpul lui Traian Basescu, lansata in Statele Unite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x