O echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn a realizat un studiu pe bolnavii înregistraţi la Gangett, o localitate de aproape 11.000 de locuitori situată în districtul Heinsberg, unul dintre principalele focare germane, apărut după ce un cuplu infectat a participat aici la un carnaval.
Acest studiu, bazat pe intervievarea şi analizarea a 919 persoane din 405 gospodării, a permis determinarea cu precizie a mortalităţii. La Gangelt, aproape 15% din populaţie a fost infectată. Rata deceselor printre aceşti bolnavi a atins 0,37%.
"Dacă extrapolăm aceste cifre la aproape 6.700 de decese din cauza Covid-19 în Germania, numărul total de persoane infectate va fi estimat la aproximativ 1,8 milioane", potrivit studiului, adică un număr "de zece ori mai mare faţă de totalul cazurilor înregistrate oficial".
"La Gangelt, 22% dintre persoanele infectate nu prezintă niciun simptom", conform aceluiaşi studiu.
"Faptul că, aparent, o infecţie din cinci se desfăşoară fără simptome vizibile sugerează că persoanele infectate, care răspândesc virusul şi care pot infecta şi alte persoane, nu pot fi identificate în mod corect pe baza simptomelor cunoscute ale bolii", a spus profesorul Martin Exner, coautor al studiului.
Acest aspect confirmă, potrivit acestuia, importanţa regulilor generale de distanţare şi de igienă.
"Orice persoană care se presupune că este sănătoasă şi pe care o întâlnim poate fi purtătoare de virus fără să ştie. Trebuie să fim conştienţi şi să acţionăm în consecinţă", a sfătuit cercetătorul, în contextul în care germania a început o relaxare treptată a măsurilor de izolare.
Heinsberg a devenit focar de epidemie din cauza unui carnaval organizat aici.
Majoritatea persoanelor care au fost contaminate au prezentat simptome, mai mult decât alţi bolnavi care nu au participat la adunare.
"Ca să determinăm dacă apropierea fizică cu alţi participanţi şi circulaţia crescută a picăturilor de salivă prin conversaţii şi cântece au contribuit la o evoluţie mai puternică a bolii, am planificat investigaţii suplimentare cu alţi specialişti", a precizat echipa de cercetători.
Studiul susţine că infecţiile în cadrul aceleiaşi familii sunt destul de reduse şi că mai general, rata de infectare pare "foarte similară la copii, adulţi şi persoane în vârstă şi nu depinde în aparenţă de vârstă", nici de sex.
Sursa: News.ro
Teledon contra pandemiei - OMS a salutat strângerea de 7,4 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unui vaccin drept "... Un document intern al guvernului SUA anticipeză o creştere puternică a numărului de decese provocate de COVID-19 în luna...