Căutare Live

Ghetarii din Arctica si Groenlanda se topesc intr-un ritm-record

Calota glaciara din Groenlanda si banchiza arctica au atins nivelurile de topire record inregistrate in anii precedenti in perioada verii, insa cu aproximativ patru saptamani mai devreme decat in mod traditional, potrivit unui studiu citat de Le monde, informeaza Mediafax.

Calota glaciara a Groenlandei a atins, pe 8 august, nivelul minim (record) inregistrat la sfarsitul verii anului 2010. "Impreuna cu topirile care se vor produce in viitorul apropiat (in saptamanile care urmeaza, n.r.), se va inregistra un nou record", a spus cercetatorul Marco Tedesco, profesor asistent la Departamentul de stiinte ale Atmosferei si Pamantului la City College din New York.

Ghetarii din Groenlanda au suferit o diminuare puternica aproape in toate regiunile, inclusiv la altitudini care de obicei sunt scutite de fenomenul de topire. La mijlocul lunii iulie, deja, datele furnizate de satelitii NASA au aratat ca 97% din suprafata calotei glaciare din Groenlanda a fost acoperita de un strat subtire de apa, un eveniment exceptional. Rezultatele "indicelui de topire cumulata", care evalueaza amploarea fenomenului de topire, provoaca neliniste in randul specialistilor, a spus Tedesco. Astfel, fenomenul descris de NASA "a modificat proprietatile fizice ale stratului de zapada, insa cel mai probabil nu a contribuit la ridicarea nivelului oceanului", asa cum se intampla de obicei cu masa de gheata topita.

In paralel, National Snow and Ice Data Center (NSIDC) din Statele Unite ale Americii a anuntat, pe 13 august, ca intinderea banchizei arctice ramane sub nivelul record (minim) inregistrat in 2007. Cu o luna inainte de sfarsitul sezonului estival, anul 2012 "se inscrie deja in randul celor mai mici patru minime ale verii inregistrate de la inceputurile observatiilor realizate de sateliti", spun specialistii de la NSIDC.

Pe 13 august, banchiza arctica avea o intindere de 5,1 milioane de kilometri patrati, cu 2,7 milioane mai putin decat media observata intre 1979 si 2000 si cu 483.000 de kilometri patrati mai putin decat precedentul record, din 2007. "Ritmul topirii, de la sfarsitul lunii iunie, a fost rapid, cu peste 100.000 de kilometri patrati zilnic", spun specialistii.

Foto: Intactimages / EPA

Mister elucidat? Avionul Ameliei Earhart, prima femeie care a incercat sa faca ocolul aerian al Pamantului, localizat in... Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, cere SUA sa inceteze "vanatoarea de vrajitoare" ...
Parteneri
Ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. Ce este recomandat să eviți pentru a te menține sănătoasă
Cele mai recente studii au descoperit că zahărul este ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. În Statele Unite ale Americii specialiștii au demarat mai multe cercetări încă de la apariția primului val de COVID-19.
Catine.ro
Ultimele știri