Antena Căutare

Grecia va primi 110 miliarde euro de la UE si FMI, in schimbul a mari sacrificii

FMI si UE au realizat un pachet de salvare pentru Grecia in valoare de 110 miliarde euro pe urmatorii trei ani, iar premierul George Papandreou avertiza ca acordul de imprumut va cere "sacrificii mari" pentru Atena. Grecia a promis sa faca reduceri bugetare mai mari, dar va avea doi ani suplimentari pentru a reduce deficitul sub limitele Uniunii Europene.

Acordul cu UE si FMI a fost salutat de economisti pentru ca ofera o imagine mai realista a economiei grecesti.

"O tara nu poate mereu trai dincolo de mijloacele sale, astfel ca trebuie sa luam masuri pentru a asigura prosperitate poporului grec", arata presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Conform planului, asteapta o reducere a PIB cu 4.0 procente in 2010, fata de analiza anterioara guvernamentala de minus 2.25 la suta. Se asteapta ca economia sa revina pe crester in 2012, nu in 2011, cum se anticipa anterior.

Ministrul de finante George Papaconstantinou declara in cadrul unei conferinte de presa ca pachetul, care deschide calea pentru un efort comun UE-FMI de pana la 120 miliarde euro, prevede noi reduceri ale deficitului bugetar de 30 miliarde de euro in trei ani.

Dar deficitul va cadea mai lent, ajungand la 8.1 procente din PIB in 2010 de la 13.6 la suta anul trecut, apoi 7.6 procente in 2011, 6.5 la suta in 2012. Nu va ajunge sub limita UE de trei la suta din PIB pana in 2014.

Reducerea datoriei este de asemenea mai modesta. Estimarea anterioara a guvernului cerea un maxim al datoriei de 120,6 procente din PIB in 2011. Conform noului plan, va continua sa creasca timp de patru ani, pentru un maxim de 150 la suta in 2013.

Papaconstantinou arata ca masurile includ o crestere a TVA de la 21 la 23 procente,o taxa cu 10 la suta mai mare la combustibil, alcool si tutun si o reducere a salariilor de stat si a pensiilor.

La critici, Papaconstantinou a raspuns ca tara nu avea alta optiune, subliniind ca grecii trebuie sa decida intre "colaps si salvare".

Eurogroup a aprobat, duminica, activarea pachetului de imprumuturi de urgenta pentru Grecia, statele din zona euro urmand sa contribuie cu 80 miliarde euro.

"Ministrii din zona euro au convenit azi (duminica, n.r.) sa activeze ajutorul pentru Grecia prin imprumuturi bilaterale", a afirmat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, organism care reuneste ministrii de Finante din zona euro.

Statele din zona euro vor contribui cu 80 de miliarede de euro la pachetul financiar.

"Pachetul pus la dispozitia Greciei este de 110 miliarde de euro pentru a ajuta statul elen sa-si acopere necesitatile financiare. Statele din zona euro sunt dispuse sa contribuie cu 80 de miliarde de euro. Prima transa va fi disponibila inainte de 19 mai", a adaugat el.

VIDEO Accident bizar petrecut intr-o parcare supraetajata... Dezastru fara precedent in Golful Mexic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x