Acte de violenţă au marcat ziua de marţi, în apropierea Parlamentului, împotriva unor diplomaţi şi jurnalişti.
Diplomaţi europeni şi din Japonia care intenţionau să asiste la sesiune au fost luaţi drept ţinte de către "colectivos", iar unii au fost ”loviţi puternic”, a declarat o sursă diplomatică sub protecţia anonimatului.
"Colectivos" sunt grupări loiale puterii chaviste, pe care opoziţia îi cataloghează drept ”paramilitari” violenţi.
Juan Guaido a reuşit să-şi croiască drum, blocat de forţe de ordine purtând căşti în faţa sediului Parlamentului, şi să ajungă la prezidiu, ocupat până la acel moment de către Luis Parra, un rival din cadrul opoziţiei care revendică, la rândul său, preşedinţia Adunării.
En la unión de los venezolanos está la fuerza para salir de la dictadura.
Entramos al hemiciclo a cumplir con nuestro deber, no con la violencia, sino con la fuerza de la razón y la mayoría.
Unidos, organizados y con firmeza, es posible.
— Juan Guaidó (@jguaido)
”Suntem aici”, a declarat Juan Guaido, care a depus apoi jurământul ca preşedinte al Adunării Naţionale, după ce a fost reales duminică de 100 de deputaţi din opoziţie.
”În numele Venezuelei, jur să-mi îndeplinesc îndatoririle de preşedinte interimar”, a adăugat el, cu mâna drepată ridicată.
Juan Guaido se prevalează de statutul său de preşedinte al Parlamentului pentru a continua să-l revendice pe cel de preşedinte interimar, pe care i-l recunosc peste 50 de ţări şi pentru a-şi continua ”lupta” împotriva lui Nicolas Maduro.
”AICI NU E CAZARMĂ!”
El îl acuză pe moştenitorul defunctului Hugo Chavez (1999-2013) de faptul că este un ”uzurpator” în urma alegerilor ”frauduloase” din 2018 care i-au permis să se menţină la putere.
El încearcă să-l îndepărteze de un an, cu susţinerea administraşiei Trump, însă fără succes până acum. Nicolas Maduro controlează în continuare armata şi este susţinut de Rusia, China şi Cuba.
La câteva ore după ce a depus jurământul, el şi-a îndemnat compatrioţii să manifesteze împotriva lui Nicolas Maduro joi, vineri şi sâmbătă, în speranţa de a relansa manifestaţii populare la care participau sute de mii de venezueleni la începutul lui 2019, dar care s-au diminuat în lunile următoare.
Prestaţia puterii lui Juan Guaido marţi nu are ”mare lucru a face cu puterea”, relevă politologul Luis Vicente Leon.
În înfruntarea sa cu opoziţia, puterea chavistă a privat Adunarea Naţională de toate puterile legislative în urmă cu trei ani. Deciziile acesteia sunt anulate în mod sistematic de către Curtea Supremă.
Adevărata valoare a lui Juan Guaido, consideră Luis Vicente Leon, este ”a simbolului luptei şi unităţii” opoziţiei, foarte împărţite, mai ales cu privire la oportunitatea participării în alegerile legislative prevăzute anul acesta.
Marţi, sosind la Parlament, Juan Guaido a încercat să ofere imaginea unei opoziţii unite în faţa ”dictatorului” Nicolas Maduro.
Ajuns la gardul Parlamentului, unicameral în Venezuela, opozantul împreună cu câteva zeci de deputaţi au dat peste o mulţime de paznici cu căşti, care i-au împidicat să treacă.
”Aici nu e cazarmă!”, le-a strigat Juan Guaido o jumătate de oră mai târziu, croindu-şi drum până la prezidiu pentru a depune jurământul.
”CLOVN RATAT”
Secretarul de Stat american Mike Pompeo l-a ”felicitat” imediat pentru realegerea sa ”legitimă”. Iar Departamentul de Stat a anunţat că, în cazul arestării lui Juan Guaido, Washingtonul va lua măsuri ”care merg mult mai departe” decât cele luate până acum împotriva puterii chaviste, inclusiv sancţiuni economice.
Aceste declaraţii l-au făcut pe Maduro să reacţioneze şi l-a catalogat pe şeful diplomaţiei americane drept un ”clovn ratat”. El l-a acuzat că ”regizează spectacolul, clovneria”.
În timp ce Juan Guaido pleca de la Parlament, o grenadă lacrimogenă a fost trasă în direcţia sa, potrivit unui fotograf AFP.
Jurnalişti şi Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Presă au anunţat că presa a fost agresată de către "colectivos".
Ziua de duminică a fost marcată de o înfruntare între Juan Guaido şi forţele de ordine.
Poliţişti şi militari l-au împiedicat pe Juan Guaido să intre în Parlament, unde intenţiona să fie reales la preşedinţia hemiciclului. El a încercat, în zadar, să sară gardul clădirii.
În paralel, în hemiciclu, Luis Parra se proclama noul preşedinte al Adunării Naţionale, în baza unui vot prin ridicarea mâinii şi cu susţinerea unor aleşi loiali preşedintelui Nicolas Maduro, în pofida faptului că afirmă că se află în opoziţie. El revendică 81 de voturi din cele ale unui număr de 150 de deputaţi prezenţi.
Juan Guaido a organizat, atunci, o sesiune paralelă în sediul unui ziar, unde 100 de deputaţi din opoziţie l-au reales.
Sursa : news.ro
Iranul oferă o recompensă de 80 de milioane de dolari oricui îl omoară pe Trump pentru a răzbuna moartea lui Soleimani?... Scriitoarea Elizabeth Wurtzel, cunoscută pentru romanul autobiografic „Prozac Nation”, a murit...