Antena Căutare

Igas: Tehnic, nu avem nicio problema pentru aderarea la Spatiul Schengen

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a declarat astazi, la Oradea, ca primul obiectiv al MAI este aderarea la Spatiul Schengen, pentru care, tehnic, "nu avem nicio problema".

El a precizat ca, din sapte capitole de evaluare, sase au fost incheiate pozitiv pe 17 noiembrie, ultima evaluare, pe SIS/SIRENE, urmand sa aiba loc in decembrie.

"Ne intereseaza sa ducem Romania intr-o directie buna, ne intereseaza coruptia din Romania si de a elimina acest fenomen din randurile angajatilor nostri. Aici este Liviu Popa (chestor, seful Directiei Generale Anticoruptie - n.r.), care a facut foarte mult in acest sens. Drumul inceput trebuie continuat in acelasi ritm, pentru ca primul nostru obiectiv este aderarea la Spatiul Schengen. Stim foarte bine ca, din punct de vedere tehnic, nu avem nicio problema", a spus ministrul Traian Igas, intr-o conferinta de presa, sustinuta la Prefectura Bihor, alaturi de chestorul Liviu Popa, chestorul Ioan Buda, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, si prefectul Gavrila Ghilea.

Traian Igas a mentionat ca, insotita de chestorul Ioan Buda, comisia de evaluare a plecat miercuri din Romania "cu o impresie buna, pozitiva", deoarece au vazut exact ceea ce partea romana si-a asumat ca va face.

"Sigur ca, dincolo de securizarea frontierelor, in drumul nostru spre aderare la Spatiul Schengen este nevoie de a diminua fenomenul de coruptie in randul celor care pazesc frontierele', a subliniat ministrul de Interne.

Ministrul Igas a avut o intalnire cu sefii de arme din Bihor, pentru a afla situatia reala din judet, problemele cu care se confrunta angajatii MAI, precum si pentru a constata situatia imobilelor din proprietatea ministerului, tinand cont ca, odata cu aderarea la Spatiul Schengen, o parte dintre efectivele Politiei de Frontiera vor fi realocate, iar imobilele transferate fie catre unitatile administrativ-teritoriale, fie spre autoritatile judetene, cand exista propuneri concrete.

In primul rand, este vorba despre cladirile din vami, pentru care se va gasi cea mai buna solutie, deoarece s-a investit mult in ele si, potrivit ministrului Igas, "ar fi pacat sa fie lasate in paragina, tocmai la poarta de intrare in Romania, ca si carte de vizita".

Traian Igas a vizitat si evaluat o parte dintre cele 32 de spatii apartinand Politiei de Frontiera de pe frontiera de vest, din Bihor. Din cele 32 de imobile, 14 sunt predate deja administratiei locale, iar in cazul a 18 sunt in curs de perfectare documentele.

Chestorul Ioan Buda a precizat ca ridicarea controalelor la frontiera va impune masuri compensatorii care trebuie luate in interiorul tarii si prin cooperarea politieneasca bilaterala la frontiera comuna.

Sursa: Jurnalul National

Asasinarea lui JFK: 47 de ani si inca o teorie a conspiratiei... General Motors, cea mai mare listare bursiera din SUA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x