Reactiile extrem de diferite pe care le-a provocat la Bucuresti si Sofia demersul franco-german de amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen au fost comentate pe larg in mass-media straine.
Presa internationala de ieri a consemnat initiativa celor doua mari puteri europene, aratand ca in interiorul Uniunii Europene (UE) va fi foarte dificil sa se ajunga la unanimitatea necesara pentru luarea deciziei extinderii spatiului Schengen.
Presa straina a remarcat existenta unui al treilea stat care are de pierdut daca demersul franco-german are castig de cauza in decizia ce urmeaza a fi luata in ianuarie 2011. Este vorba despre Ungaria, tara care va prelua presedintia prin rotatie a Consiliului de Ministri al UE chiar in focurile acestei dezbateri.
O dezbatere de care Budapesta este interesata direct, intrucat intrarea Romaniei in Schengen ar insemna deplina libertate de miscare si pentru etnicii maghiari de pe teritoriul romanesc.
BBC insista pe faptul ca Romania a condamnat decizia, in timp ce Bulgaria a promis "sa faca tot posibilul" pentru a elimina indoielile cu privire la aderarea sa la Schengen. "Apreciez ca scrisoarea este un act de discriminare la adresa Romaniei", a fost pozitia asumata de presedintele roman, Traian Basescu.
"Suntem constienti ca situatia politica din unele tari membre ale UE este complicata. Din acest motiv, vom face tot posibilul pentru a elimina orice indoieli, inclusiv in domeniul sistemului judiciar si al societatii in ansamblu", a sunat reactia Ministerului bulgar de Externe.
Decizia privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen urmeaza sa fie luata la nivel politic de liderii statelor Uniunii Europene. Lucru subliniat ieri chiar de Comisia Europeana, care a reiterat faptul ca in procesul de pregatire pentru aderarea la spatiul Schengen Executivul comunitar are doar un rol de observator. Echipele de evaluare sunt formate din experti ai statelor membre, iar decizia finala este de competenta statelor membre.
Din punctul de vedere al Comisiei Europene, Bulgaria si Romania trebuie sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen, potrivit purtatorului de cuvant al comisarului european pentru afaceri interne, care s-a ferit sa comenteze continutul scrisorii franco-germane.
Tot articolul, in Jurnalul National