Antena Căutare

Indigeni australieni atacă Guvernul de la Canberra la ONU pe tema modificărilor climatice din perspectiva drepturilor omului

Indigeni care locuiesc pe insule din Strâmtoarea Torres, în nordul Australiei, depun luni o plângere fără precedent la Comitetul ONU al Drepturilor Omului, în care îşi aucuză Guvernul de inacţiune în lupta împotriva modificărilor climatice, relatează AFP.

| Twitter

Indigeni care locuiesc pe insule din Strâmtoarea Torres, în nordul Australiei, depun luni o plângere fără precedent la Comitetul ONU al Drepturilor Omului, în care îşi aucuză Guvernul de inacţiune în lupta împotriva modificărilor climatice, relatează AFP.

Indigenii afirmă că încălzirea globală le ameninţă supravieţuirea şi denunţă faptul că inacţiunea autorităţilor australiene constituie, astfel, o încălcare a drepturilor omului, potrivit avocaţilor de la ONG-ul ClientEarth care-i reprezintă.

În plângerea lor, indigenii cer Comitetului ONU cu sediul la Geneva să oblige Australia, în virtutea dreptului internaţional, să reducă emisiile de dioxid de carbon (CO2).

În opinia lor, Canberra este necesar să renunţe la cărbune, în vederea atingerii neutralităţii în acest domeniu până în 2050.

Articolul continuă după reclamă

Ei cer totodată ca Guvernul să deblocheze o anvelopă în valoare de 20 de milioane de dolai australieni (12 milioane de euro) în vederea construirii unor infrastructuri precum diguri, cu scopul de a proteja comunităţile din strâmtoare de creşterea nivelului oceanelor.

”Creşterea nivelului apei ameninţă deja case, dar şi locuri cu morminte şi situri cultutale sacre”, denunţă petiţionarii într-un comunicat.

”Mulţi insulari se tem că insula lor va dispărea pur şi simplu, în timpul vieţii lor, în lipsa unor acţiuni urgente”, subliniază ei.

Depunerea acestei plângeri are loc cu mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor australiene, în care coaliţia conservatoare a lui Scott Morrison - foarte criticată din cauza dezinteresului faţă de probleme legate de modificările climatice - este prezentată ca perdantă.

Guvernul de centru-dreapta este acuzat de sacrificarea problemelor de mediu în numele apărării industriei foarte poluante a cărbunelui şi a intereselor sectorului minier.

Comitetul ONU al Drepturilor Omului este un organ alcătuit din 18 experţi independenţi care supraveghează implementarea Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice de către statele parte.

Fostul Raportor Special ONU pentru Drepturile Omului John Knox, un profesor de drept la Universitatea americană Wake Forest, a catalogat plângerea drept ”potenţial revoluţionară”.

Comitetul a stabilit anul trecut că obligaţia de a proteja drepturile omului implică de asemenea protecţia de daunele cauzate mediului, inclusiv de cele provocate de modificările climatice, a subliniat Knox într-un mesaj postat pe Twitter.

”Această plângere dă Comitetului Drepturilor Omului prima sa ocazie a unei aplicări specifice (...), prin evaluarea şi explicarea a ceea ce ar trebui să facă Australia pentru a proteja drepturile omului ale indigenilor din Strâmtoarea Torres”, a adăugat el.

Hotărârile Comitetului nu au caracter constrângător, însă ele ar putea spori presiunile exercitate asupra Guvernului australian, apreciază Knox.

Sursa: News.ro

Un fost ministru şi un novice în politică, în turul doi al alegerilor prezidenţiale lituaniene... Matteo Salvini vrea să amendeze cu 3.500 până la 5.500 de euro de persoana găsită navele care salvează migranţi pe Medit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x