Russia Today (RT): Julian, ce parere ai despre evenimentele care au avut loc in ultima perioada in Orientul Mijlociu? Crezi ca suntem martorii unei revolte coodonate de mai multi lideri? Cine este, dupa parerea ta, in spatele acestor miscari revolutionare?
Julian Assange (JA): In acest moment, o parte a Orientului Mijlociu se confrunte cu o serie de schimbari radicale. Egiptul este un caz clar. Am fost ingrijorat initial cu privire la revolutia egipteana: daca a fost doar o schimbare a conducerii si o pastrare a formei de guvernare sau daca intr.adevar se producea o modificare majora.
Dar dupa ce Mubarak a parasit Cairo, am fost martorii unor mini-revolutii care au avut loc in fiecare institutie egipteana, din Alexandria pana in Cairo. Deci aceasta este un tip de schimbare greu de refacut.
Ce se intampla in celelalte tari orientale este putin diferit. Situatia din Libia este un exemplu concludent de implicare din exterior a mai multor lideri politici, care au si condus operatiunea din umbra. Desigur ca o interventie economica sau politica din partea statelor vecine Libiei este perfect normala. Ceea ce iese insa din normalitate sunt atacurile violente si interventiile militare ale statelor din exterior. Acesta nu este un lucru normal.
RT: In legatura cu retelele de socializare: ce rol crezi ca au avut in revolutiile din Orientul Mijlociu. Cat de usor au reusit acestea sa manipuleze masele si chiar media?
JA: Facebook, in principal, este cel mai puternic instrument de spionaj inventat vreodata. Exista, astfel, cea mai mare baza de date a oamenilor din intreaga lume, relatiile dintre ei, numele lor, adresa, locatiile si comunicarea dintre ei, toate accesibile "inteligentei" americane. Facebook, Google, Yahoo, toate au creata o interfata accesibila exclusiv serviciilor secrete din Statele Unite. Toti utilizatorii acestor site-uri trebuie sa inteleaga ca "inteligenta" SUA a reusit sa construiasca un raport detaliat despre ciata fiecaruia.
RT: Sa vorbim putin despre parteneriatul tau cu mai multe publicatii media, printre care si"The Guardian", cu care esti in momentul de fata intr-o oarecare disputa. Din cate am inteles, cotidianul a publicat o carte despre Wikileaks care, conform spuselor tale, este un atac asupra ta. Cum ai descrie aceasta intamplare?
JA: Sunt o organizatie media si, prin urmare, sunt extrem de preocupati asupra drepturilor lor si asupra unor posibile atacuri din partea mai multor state. Acesta este un lucru normal.
Dar, am vazut astfel de abuzuri cu privire la materialele pe care le-am distribuit presei. "The Guardian" este cel mai ofensator dintre toate, dar mai exista si "The New York Times", care au redus o telegrama de 62 de pagini la doua paragrafe.
Acest lucru este in dezacord cu contractul pe care l-am semnat cu ei in Noiembrie 2010. Intelegerea a fost ca vor fi sterse doar articolele care pun in pericol viata unor oameni si nu reputatia cuiva.
Sursa: Antena3
Rusia cere garantii juridice cu privire la scutul antiracheta din Romania... VIDEO! Tornada distrugatoare in Noua Zeelanda...