Antena Căutare

Libia: Acuzatii de la Tripoli la adresa NATO

“Operatiunea NATO din Libia este ilegala si imorala si va transforma tara intr-un nou Irak!”, a afirmat aseara, purtatorul de cuvant al guvernului de la Tripoli. El spune ca regimul lui Gaddafi e dispus sa negocieze, dar nicio parte implicata in conflict nu pare interesata sa se aseze la masa tratativelor. Declaratiile oficialului vin dupa ce trupele guvernamentale libiene au suferit pierderi mari, iar rebelii au cucerit mai multe orase importante din tara.

Dupa o lunga perioada de deliberari, NATO a decis sa-si asume conducerea totala a operatiunilor din Libia.

"Aliatii NATO au hotarat sa preia controlul asupra intregii operatiuni din Libia si sa actioneze in conformitate cu rezolutia Consiliului de Securitate ONU", a declarat Anders Fogh Rasmussen, Secretar general al NATO.

Rasmussen spune ca misiunea fortelor aliate este aceea de a proteja civilii de atacurile regimului lui Muammar Gaddafi. Guvernul din Tripoli este insa de alta parere.

"Evident, Vestul si NATO s-au implicat in acest razboi civil, sustinand una dintre parti. E ilegal, nu este permis de Consiliul de Securitate ONU si e imoral", a luat pozitie Ibrahim Mussa, purtatorul de cuvant al guvernului libian.

Mussa a mai afirmat ca regimul lui Gaddafi s-a oferit sa negocieze pentru a se ajunge la o solutionare pasnica a conflictului. Nici rebelii si nici fortele occidentale nu au fost insa interesate de propunere.

"Vestul a refuzat sa vina aici si sa stea de vorba cu noi. Ne-au trimis rachete si bombe pentru ca sunt mai scumpe, iar aceasta strategie e buna pentru unele economii europene"
, mai spus Mussa.

Oficialii libieni au avertizat ca tara se afla intr-o stare generala de haos si frica. Daca aceasta criza mai dureaza mult, scenariul din Irak s-ar putea repeta.

"NATO e pregatit sa ucida oameni, sa distruga tabere de antrenament ale armatei si puncte de control, doar ca sa aiba o pozitie mai buna de negociat in zilele urmatoare", a intarit Mussa.

Declaratiile guvernului libian vin dupa cateva zile negre pentru armata. Soldatii se retrag in dezordine in fata rebelilor care cuceresc oras dupa oras. Fortele opozitiei detin controlul asupra unor localitati strategice precum Brega si Ras Lanouf si continua sa inainteze spre vest. Sprijiniti de tirurile NATO, rebelii spera sa ajunga la Tripoli in cateva zile si sa-l inlature pe Gaddafi de la putere.

Wikileaks: Includerea Romaniei in Visa Waiver, conditionata de adoptiile internationale... Japonezii au masurat gresit nivelul radiatiilor si au panicat lumea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x