- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O secțiune a primelor scări folosite pentru a urca în Turnul Eiffel la inaugurare sa în 1889 este expusă de astăzi până pe 27 noiembrie la casa de licitații Artcurial din Paris înainte de a fi scoasă la vânzare. Secțiunea care este scoasă la lictație face parte din scările istorice elicoidale care au legat cel de-al treilea etaj al turnului.
Turnul Eiffel, un simbol al ,,Orașului Luminilor''
Turnul Eiffel este unul dintre simbolurile Parisului, astfel că nu există persoană care vizitează acest frumos oraș fără a avea măcar o poveste cu această construcție emblematică.
Turnul Eiffel a fost inaugurat pe 31 martie 1889 și măsura 300 de metri înălțime, fiind construit cu oțel românesc. Proiectul construcției s-a bazat pe tehnologii revoluționare inventate de inginerul român Gheorghe Pănculescu (1844-1922).
Într-un material dedicate istoriei Turnului Eiffel, Gustave Eiffe, unul dintre cei mai talentați arhitecți ai lumii și de asemenea arhitectul Turnului care îi poartă numele, declară că ridicarea strucuturii simbol a Franței într-un timp record nu ar fi fost posibilă fără proiectul inginerului roman, adresându-i recunoștință și mulțumiri românului.
Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Întreținerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri datorită contracției și dilatării aliajului de metale.
Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.
Vestea bună care a bucurat iubitorii de artă,este că, o secțiune a primelor scări folosite pentru a urca în Turnul Eiffel la inaugurare sa în 1889, este expusă de astăzi până pe 27 noiembrie la casa de licitații Artcurial din Paris înainte de a fi scoasă la vânzare. Secțiunea care este scoasă la lictație face parte din scările istorice elicoidale care au legat cel de-al treilea etaj al turnului.
Din motive de siguranță, în anul 1983, a fost instalat un lift între cele două etaje ale turnului, fapt ce a condus la demontarea scărilor, divizate ulterior în 24 de părți cu înălțimi între 2 și 9 metri.
Una dintre ele este păstrată în prezent la primul etaj al monumentului și alte trei în muzeele franceze: Muzeul d'Orsay ,La Villette și Muzeul Lorraine din Nancy.
Mai multe secțiuni au fost deja vândute
Restul scărilor au fost scoase la licitație în același an în care au fost retrase. Unele sunt expuse în diferite părți ale lumii, cum ar fi Fundația Yoishii din Yamanashi (Japonia), Statuia Libertății din New York (SUA) și Parcul Disneyland din Orlando (SUA).
Casa de licitații Artcurial din Franța, care a vândut în trecut alte două bucăți din scările Turnului Eiffel, va scoate acum la licitație, a patra secțiune de scări care măsoară înălțimea de 4,3 metri.
Prețul estimat este cuprins între 40.000 și 60.000 de euro. În 2013, Artcurial avândut o altă secțiune pentru suma de 220.000 de euro.
"Estimarea este rezonabilă, dar este foarte probabil că vom obține un rezultat mult mai bun, deoarece magia licitațiilor este unică", a spus Efe, specialistul în arte decorative de la casa de licitații Cécile Tajan.
Istoricul de artă a subliniat interesul deosebit pe care această piesă îl trezește pe piața internațională: "Artele decorative franceze au ridicat întotdeauna pasiuni în rândul clienților străini, în special în rândul americanilor."
Sursă: Wikipedia
S-a aflat cine este atacatorul care a îndoliat Statele Unite! Înainte de atacul din barul studențesc a mai avut probleme... Tragedie într-un spital! 5 pacienți au fost infectați cu hepatita C după ce au realizat o tomografie. În ce stare se afl...