Toate privirile sunt acum aţintite asupra lui Carles Puigdemont, liderul Cataloniei, politicianul care poate face un anunţ istoric pentru Spania. Premierul susţine chiar în aceste momente un discurs în Parlamentul Regional, încercând să găsească o soluţie pentru aplicarea rezultatului referendumului prin care peste 90% dintre votanţi au optat pentru separarea de Spania!
Liderul separatiştilor catalani, Puigdemont, a punctat faptul că "dincolo de a fi o problemă internă, Catalonia este o problemă europeană!" . În acelaşi timp, premierul a subliniat în discursul său care pune la propriu o întreagă Europă pe jar că nu va face rabat de la democraţie şi pace.
UPDATE 21: 15 Puigdemont propune negocieri cu Madridul
Carles Puigdemont, preşedintele separatist catalan, a declarat marţi seara în Parlamentul regional că respectă votul în favoarea independenţei acestei regiuni, dar va căuta mai întâi să negocieze cu autorităţile spaniole. Politicianul a propus ca în următoarele săptămâni parlamentul „să suspende efectele acesteia pentru a se angaja într-un amplu dialog şi găsirea unei soluţii constituţionale”.
„Odată cu referendumul din 1 octombrie, Catalonia şi-a câştigat dreptul să fie un stat independent. Îmi asum mandatul poporului astfel încât Catalonia să devină un stat independent, ca republică. Eu şi Guvernul catalan propunem Parlamentului suspendarea declaraţiei de independenţă pentru a fi lansat dialogul în săptămânile care vor urma!", a declarat Puigdemon.
UPDATE 20: 35 Liderul catalan şi-a exprimat regretul în legătură cu violenţele din data de 1 octombrie, ziua referendumului.
„Vreau să transmit toată soldaritatea mea tuturor rănite sau care au avut de suferit în timpul operaţiunii poliţiei. Nu vom uita asta vreodată!”, a declarat, vizibil afectat, Puigdemont.
UPDATE 20:20 Liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, a reamintit întregii Spanii că se află împreună în faţa unei decizii istorice! "Trăim un moment excepţional. Nu suntem infractori sau nebuni. Nu avem nimic împotriva Spaniei sau spaniolilor!", a subliniat premierul.
ŞTIRE INIŢIALĂ: Carles Puigdemont, premierul regiunii Catalonia, a amânat cu o oră discursul programat marţi seară în Parlamentul regional, afirmă surse citate de cotidianul El Pais.
Vă reamintim că guvernul de la Madrid l-a îndemnat pe Puigdemont ”să nu întreprindă nimic ireversibil” înaintea unui discurs în care liderul separatist ar putea proclama independenţa Cataloniei.
În acest timp, Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al Guvernului Cataloniei, a refuzat să spună dacă Carles Puigdemont va proclama independenţa Cataloniei, precizând că va vorbi despre "situaţia politică".
Referendumul s-a încheiat cu un scor de 90,18% din voturi în favoarea independenței regiunii, conform rezultatelor definitive transmise vineri de guvernul catalan parlamentului regional.
Aproape 150.000 de români sunt înregistrați în Catalonia
Comunităţile de cetăţeni români din afară graniţelor României însumează aproximativ 3,2 milioane de persoane. Un sfert dintre „stranieri” trăiesc în Spania, formând una dintre cele mai mari comunităţi de români peste hotare. La sfârşitul lui 2016, comunitatea românească din Spania număra peste peste 1.000.000 de persoane. Astfel, românii reprezintă 16% din totalul celor peste 5 milioane de străini stabiliţi în Spania, însă numărul lor a scăzut cu 8,6% în decursul ultimului an.
În statisticile spaniole realizate cu trei ani în urmă, români sunt urmaţi îndeaproape de marocani (771.427). La mare distanţă se plasează britanicii (297.299), ecuadorienii (218.189) şi chinezii (185.250). Cele mai mari comunităţi de români din Spania: conaţionali în zona Madridului Cel mai mare val de imigranţi români în Spania a fost înregistrat în 1999.
De la câteva mii de rezidenţi, comunitatea românească din Spania a ajuns să numere, zece ani mai târziu, peste un milion. Una dintre cele mai mari comunităţi de români din Spania este concentrată în zona capitalei Madrid, având circa 185.000 de membri. Mulţi români s-au stabilit în aşa numitul „coridor de Henares”, care cuprinde orăşelele satelit ale Madridului.
Cele mai mari comunităţi de români din Spania: conaţionali în zona Madridului. Alte regiuni unde românii sunt ca la ei acasă sunt Valencia (140.000), Andaluzia (135.000), Catalonia (130.000), Castilla – La Mancha (96.000). Alţi circa 68.000 de români locuiesc în regiunea Aragon, în timp ce 14.000 au ales să se stabilească în Insulele Baleare, iar 7.000 în insulele Canare.
Veste cumplită în lumea radio! Fiul unei cunoscute prezentatoare s-a sinucis din cauza depresiei!... Anunț de ultimă oră. Unul dintre cele mai misterioase și frumoase tablouri va fi scos la vânzare. Prețul: 100 de milioan...