Antena Căutare

Rusia anunţă sfârşitul Tratatului INF ”la iniţiativa” SUA şi anunţă că a propus Washingtonuluii un moratoriu

Rusia a anunţat vineri sfârşitul Tratatului dezarmării nucleare INF ”la iniţiativa” Statelor Unite, în contextul în care Washingtonul urmează să anunţe în mod oficial vineri ieşirea sa din acest acord încheiat în timpul Războiului Rece, relatează AFP.

Rusia a anunţat vineri sfârşitul Tratatului dezarmării nucleare INF ”la iniţiativa” Statelor Unite, în contextul în care Washingtonul urmează să anunţe în mod oficial vineri ieşirea sa din acest acord încheiat în timpul Războiului Rece, relatează AFP.

”La 2 august 2019, la iniţiativa americană, încetează validitatea Tratatului semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către Uniunea Sovietică şi Statele Unite cu privire la lichidarea rachetelor cu rază intermediară”, anunţă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Rusia a anunţat că a propus Statelor Unite un moratoriu asupra desfăşurării de armament nuclear interzis de acest document din Războiul Rece.

”Noi am propus Statelor Unite şi altor membri NATO să ia în considerare posibilitatea de a anunţa un moratoriu asupra desfăşurării de armament cu rază de acţiune intermediară”, a declarat adjunctul ministrului de Externe Serghei Riabkov, într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă Tass.

”Ar fi un moratoriu comparabil celui anunţat de Vladimir Putin, afirmând că dacă Statle Unite nu desfăşoară aceste echipamente în anumite regiuni, atunci Rusia se va abţone de asemenea să o facă”, a continuat Serghei Riabkov, adăugând că semnarea unui nou tratat nu este pe ordinea de zi.

Potrivit diplomatului rus, nu trebuie să fie ”crezute” declaraţiile NATO potrivit cărora Alianţa Nord-Atlantică nu va desfăşura asemenea echipamente.

Anunţat în februarie de către preşedintele american Donald Trump, procesul retrageriidin acordul INF cu privire la rachete cu capacitate nucleară şi rază de acţiune de intermediară (500-5.500 de kilometri) este abandonat, fărăca Rusia să-şi fi distrus armele de care este acuzată că încalcă textul, aşa cum cerea Washingtonul.

Din contră, Vladimir Putin a ratificat, în iulie, suspendarea participării Rusiei la tratat. Această decizie a fost anunţată imediat după ce a fost făcută cunoscută cea a lui Donald Trump, iar apoi a fost aprobată de către Parlamentul rus.

Washingtonul denunţă din 2014 dezvoltarea de către Moscova a unui sistem care încalcă Tratatul Forşelor Nucleare Intermediare (INF), care a pus capăt, în 1987, crizei rachetelor în Europa.

Racheta rusă arătată cu degetul de către Statele Unite, Novator, de tip 9M729, SSC-8 în terminologia NATO, are o rază de acţiune de aproximativ 1.500 de kilometri, potrivit NATO. Moscova susţine că aceasta are o rază de acţiune de 480 de kilometri.

Sursa : news.ro

”Calm prudent” în nord-vestul Siriei, după ce Damascul a proclamat un armistiţiu ”condiţionat” ce coincide cu negocieri ... Aleksei Navalnîi depune o plângere cu privire la otrăvirea sa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x