- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Centrul Spatial Kennedy din Cape Canaveral, statul american Florida, 24 februarie 2011, ora 16:50. Daca totul va decurge conform planurilor, naveta Discovery porneste astazi in cel de-al 39-lea si ultimul sau zbor cosmic, in cadrul misiunii numite, codificat, STS-133.
Format din sase astronauti, echipajul navetei americane va petrece in spatiu doua zile inainte sa se cupleze cu Statia Spatiala Internationala (ISS). Specializati in diferite domenii stiintifice, cosmonautii isi vor petrece acolo noua zile, in cursul carora vor avea un program deosebit de complex, care va include si doua iesiri in spatiu. Dar, inainte de toate acestea, ei vor trebui sa descarce toate cele 16.527 tone de echipamente stiintifice asteptate de mult timp la bordul ISS. Printre acestea se numara si An ambasador" al inteligentei tehnice romanesti.
Oficial, acest sol care va ajunge la bordul ISS se numeste Éresterea si Supravietuirea Fungilor Colorati ? Spatiu", un experiment stiintific care ne mentine in clubul select al tarilor, nu chiar multe la numar, implicate activ in cercetarile spatiale.
Planificat cu cativa ani in urma, acest experiment a fost conceput si realizat, in ceea ce priveste partea sa terestra, de membrii unui colectiv de cercetatori coordonat de dr ing. Dumitru Hasegan, directorul Institutului de fitiinte Spatiale din Romaia. Hasegan se afla la centrul spatial din Florida de la inceputul lui februarie. Cu cateva zile inaintea plecarii, el ne-a descris, in detaliu, in ce consta, de fapt, acest experiment.
Practic, programul de cercetare trimis pe ISS de specialistii romani poate fi inclus in categoria experimentelor de biologie spatiala. Este vorba despre culturi de Ucladium, familie de fungi ciuperci de mici dimensiuni din care face parte mucegaiul obisnuit, cel care ne face zile amare atunci cand se instaleaza prin ungherele ascunse ale caselor noastre.
Pare un aspect banal, dar aparitia acestui mucegai in spatiul inchis al unul vehicul spatial se poate dovedi o mare pacoste. Concret, experimentul nostru studiaza modul in care dezvoltarea acestor fungi este influentata atat de starea de imponderabilitate, cat si de prezenta radiatiilor cosmice."
Cum arata romanul" trimis in spatiul cosmic? Hasegan il descrie punct cu punct: Experimentul nostru are doua parti distincte. Prima monitorizeaza adaptarea si evolutia in imponderabilitate a unor culturi vii de Ucladium.
Cea de-a doua consta in studierea modului in care se dezvolta sporii de Ucladium in conditiile specifice ale spatiului cosmic. Concret, este vorba despre patru containere cu o greutate de 1,3 kilograme fiecare.
Confectionate dintr-un material plastic special, acestea au 20 x 15 centimetri. In interior, fiecare container este impartit in doua compartimente in care se afla cate doua capsule din plastic. Acestea contin un mediu nutritiv specific acestei specii de Fungus, plus miceliile din care in timp se vor dezvolta culturile propriu-zise. In trei dintre containere se afla culturi de diferite varste, de zero zile, doua zile si patru zile.
In cel de-al patrulea container sunt sporii de Ucladium, a caror evolutie va fi urmarita in urmatoarele sase-sapte luni. Odata ajunse in spatiu, dezvoltarea culturilor deja viabile va fi urmarita periodic si ele vor fi fotografiate la fiecare doua zile.
Motiv pentru care orice detaliu tehnic a fost atent urmarit. Inclusiv culoarea de fond a mediului de cultura, care a fost astfel aleasa incat sa asigure fotografiilor un contrast cat mai bun. Primele trei containere vor reveni pe Terra la bordul navetei Discovery, la incheierea acestei ultime misiuni spatiale.
Al patrulea, cel cu spori, se va reintoarce pe la mijlocul verii, la bordul unei nave rusesti, de tip Soiuz. Aceasta defalcare a orarului" de revenire a complicat un pic partea birocratica" a experimentului. Asta din cauza ca a fost nevoie sa se incheie doua contracte de colaborare cu doi furnizori de servicii" diferiti: pentru lansarea in spatiu si transportul pe ISS a celor patru containere s-a tratat cu partea americana, concret cu NASA.
Iar pentru readucerea pe Pamant a celui de-al patrulea container, cu partea rusa, care coordoneaza programul lansarii navelor de tip Soyuz.
Tot articolul, in Jurnalul National
Smirnoff si Bacardi, cele mai vandute bauturi alcoolice din lume... 16 romani, evacuati din Libia la bordul a doua avioane...