Primul muzeu din lume dedicat renumitului bijutier Fabergé şi-a deschis porţile în oraşul său natal, Sankt Petersburg. Sunt expuse peste 4.000 de bijuterii printre care se află, la loc de cinste, câteva dintre celebrele ouă de Paşti create de Fabergé pentru familia imperială rusă.
Fiu al unui bijutier de origine germană, Carl Fabergé a preluat, în 1882, firma tatălui său, care se număra printre furnizorii curţii imperiale ruse. Câţiva ani mai târziu, ţarul Alexandru i-a comandat, ca dar pentru soţia sa, primul dintre ouăle bogat ornamentate datorită cărora numele Fabergé avea să devină celebru în toată lumea.
Până la revoluţia din 1917, Fabergé a făurit, în fiecare an, câte unul, iar mai târziu, chiar două ouă, la cererea ţarilor. După revoluţie, multe dintre creaţiile sale au fost vândute în străinătate de noii conducători bolşevici ai ţării. Dintre cele 49 de ouă create de Fabergé, astăzi, în Rusia nu se mai află decât 19. Nouă dintre ele au fost cumpărate, cu aproape un miliard de dolari, de un magnat rus, care le-a readus în ţară pentru a le expune în muzeul înfiinţat la Sankt-Petersburg.
Muzeul Fabergé va deveni, fără îndoială, un nou punct de atracţie în oraşul bogat, şi aşa, în monumente şi opere de artă. Gestul miliardarului care a repatriat, pe cheltuiala sa, creaţiile ilustrului bijutier va fi apreciat şi la Kremlin, unde tezaurul artistic al ţarilor este, din nou, la mare preţ.
Puteţi urmări ediţiile integrale ale Observatorului pe AntenaPlay.ro.
Meci de fotbal american din Houston, întrerupt de o TORNADĂ!... Marea Britanie: Un inginer şi-a reparat singur inima! Sursele de inspiraţie: industria aeronautică şi grădinăritul...