Antena Căutare

New York Times: Raed Arafat are grija de tara sa adoptiva

Povestea impresionanta a mediului Raed Arafat, fondatorul sistemului SMURD in Romania, a ajuns si peste Ocean. Cotidianul New York Times (NYT) a publicat un amplu portret al doctorului de origine palestiniana, de la anii copilariei, cand a lucrat voluntar la spitalul din Nablus, si pana la infiintarea SMURD in tara noastra.

Jurnalistii NYT apreciaza ca reactia romanilor la demisia lui Arafat din Ministerul Sanatatii nu a fost una obisnuita la plecarea unui oficial. Si mentioneaza interventia telefonica a presedintelui Traian Basescu la un post de televiziune, in cursul careia l-a criticat dur pe Arafat. Apoi, socat de protestele care au urmat, Basescu a cedat si doctorul a acceptat sa revina in minister, subliniaza NYT.

Nascut la Damasc, Siria, si crescut in Nablus, Cisiordania, Arafat mergea, la varsta de 14 ani, cu pompierii la interventii de urgenta si, mai mult, ii invata pe acestia tehnici citite din manualul sau de prim-ajutor. La 15 ani incepuse deja sa lucreze voluntar la spitalul din Nablus, unde i s-a permis sa faca injectii antitetanos si sa aplice copci sub supraveghere profesionista, scrie NYT.

Apoi, tanarul Raed a fost acceptat la o universitate din Statele Unite, dar parintii sai se temeau ca, daca va studia in America, va ramane acolo definitiv, asa ca nu i-au spus.

In 1981, la varsta de 17 ani, Raed Arafat a plecat in Romania. El a studiat la Cluj, apoi s-a specializat in anestezie si terapie intensiva la Targu Mures. Iar la scurt timp dupa caderea comunismului, doctorul a mers la Regensburg, in Germania, pentru a cumpara, cu ajutorul Crucii Rosii germane, un vehicul de urgenta la mana a doua, pe care l-a condus pana in Romania, punand astfel bazele SMURD.

In 1998, Arafat a primit cetatenia Romana.

Cutremur de 4,2 grade in Elvetia... Peste 200 de rusi au murit de frig de la inceputul anului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x