Antena Căutare

Noi „scântei” între Ucraina și Rusia! Biserici ortodoxe şi domicilii ale preoţilor, în vizor

Trei biserici ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei, precum şi domicilii ale preoţilor, în partea central-nordică a Ucrainei, au fost percheziționate, luni, de forțele de ordine ucrainene, în contextul celui mai recent conflict între Kiev și Moscova.

Trei biserici ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei, precum şi domicilii ale preoţilor, în partea central-nordică a Ucrainei, au fost percheziționate, luni, de forțele de ordine ucrainene, în contextul celui mai recent conflict între Kiev și Moscova.

Aceste percheziţii intervin la trei zile după cele efectuate în cadrul unei anchete similare efectuate la reşedinţa conducătorului canonic al unei importante mănăstiri ortodoxe din Kiev, mitropolitul Pavlo, care face parte din aceeaşi Biserică.

„Poliţia şi agenţi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au efectuat percheziţii în opt locaţii, printre care două locuinţe (…) aparţinând mai multor dioceze ale acestei confesiuni. Aceste proceduri au fost efectuate în cadrul unei anchete judiciare pentru încălcarea egalităţii cetăţenilor în funcţie de convingerea lor religioasă. Nimeni nu a fost arestat”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a poliţiei regionale, Alla Vaşcenko, citată de Agerpres.

„Ei au primit ordinul de a confisca tot ce priveşte Biserica noastră”, a comentat mitropolitul Vissarion, un demnitar al acestei confesiuni din regiunea Jitomir.

Kievul şi Moscova se află în cel mai grav conflict al lor din ultimii mulţi ani, după sechestrarea a trei nave militare ucrainene de către Rusia în Marea Neagră, în urmă cu o săptămână.

Pe plan religios, tensiunile sunt la fel de puternice între cele două foste republici sovietice, după ce Patriarhia de la Constantinopol a decis, la jumătatea lunii octombrie, să recunoască o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, punând capăt unei perioade de 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei.

Această decizie ar putea intra în vigoare din decembrie, după ce a provocat furia Bisericii Ortodoxe Ruse, ce a rupt relaţiile sale cu Patriarhia Constantinopolului.

Recent, Ucraina a mai luat o măsură drastică, în contextul conflictului cu Rusia: Le interzice bărbaților ruși să mai intre în țară.

O româncă apare într-un calendar special dedicat bunicilor din Italia - FOTO... O fotografie emoţionantă, surprinsă lângă sicriul fostului preşedinte George Bush, face înconjurul lumii. Câinele său pa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x