"Intr-un moment istoric in care omul a dobandit o putere pana acum de neimaginat, el este in masura sa distruga lumea. Poate sa se manipuleze pe el insusi. Poate, sa spunem asa, sa creeze fiinte umane si sa interzica altor fiinte umane sa fie oameni", a declarat Papa.
Suveranul Pontif a evocat unele "probleme fundamentale de drept, unde este in joc demnitatea omului", pentru care "criteriul majoritatii nu este suficient" si in care fiecare trebuie "sa caute el insusi criteriile propriei orientari".
El a amintit ca in primele secole ale Bisericii, "rezistenta unor reglementari juridice in vigoare" a fost justificata. "Pe baza acestei convingeri, a continuat el, combatantii Rezistentei au actionat impotriva regimului nazist si a altor regimuri totalitare".
"Noi, germanii, am experimentat separarea puterii de drept, punerea puterii impotriva dreptului, calcarea in picioare a dreptului, astfel ca statul a devenit o banda de hoti foarte bine organizata, care putea ameninta lumea intreaga si o putea impinge pe marginea prapastiei", a declarat Papa, referindu-se la dictatura hitlerista.
Potrivit Papei, drepturile omului, egalitatea tuturor in fata legii, inviolabilitatea demnitatii umane isi gasesc originea in credinta intr-un "Dumnezeu creator".
"Cultura Europei s-a nascut din intalnirea dintre Ierusalim, Atena si Roma, din intalnirea dintre credinte in Dumnezeu a Israelului, ratiunea filosofica a grecilor si gandirea juridica a Romei". Aceasta intalnire "formeaza identitatea profunda a Europei", a mai spus Suveranul Pontif.
Papa Benedict al XVI-lea a sosit joi la Berlin, pentru o vizita de patru zile in tara natala. Este a treia vizita efectuata de Benedict in Germania dupa ce a fost ales Papa in 2005. Dupa Berlin, se va deplasa la Erfurt si la Fribourg-en-Brisgau.
Citeste si Jurnalul!
A scos cutitul in momentul concedierii!... VIDEO! Mexicanii inchisi 3 saptamani pentru un mesaj fals pe Twitter, eliberati...