Antena Căutare

Parlamentul European a respins definitiv tratatul ACTA

Parlamentul European (PE) a respins, cu 478 de voturi "impotriva", 39 de voturi "pentru" si 165 de abtineri, controversatul tratat de lupta impotriva pirateriei online ACTA, anuland astfel posibilitatea ca Uniunea Europeana (UE) sa ratifice acest acord international care, in opinia criticilor sai, ameninta libertatile individuale, mai ales pe Internet. CE dorea semnarea acestui text in numele apararii intereselor economice ale firmelor victime ale pirateriei si contrafacerii si, in continuare, asteapta de la Curtea Europeana de Justitie un raspuns care sa spuna daca acest tratat incalca sau nu legislatia europeana.

Raportorul textului prin care se respinge tratatul, David Martin a recunoscut importanta luptei impotriva contrafacerii si pirateriei pe Internet, insa acesta a solicitat respingerea ACTA din cauza caracterului sau "vag" si, prin urmare, "periculos", pentru libertatile individuale. Iar in ultimele saptamani toate comisiile parlamentare consultate s-au pronuntat impotriva tratatului.

Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA avea rolul de a combate contrafacerea in sens larg, de la medicamente si piese auto la pirateria pe internet. Dar acordul a fost contestat pentru limitarile pe care ar urma sa le impuna libertatii de expresie pe Internet, inclusiv prin ample miscari de strada in mai multe orase din Romania.

Autoritatile de la Bucuresti au refuzat ratificarea ACTA

Chiar daca 22 de state UE, inclusiv Romania, au semnat pe 26 ianuarie un acord privind ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), premierul Victor Ponta a declarat, in luna mai, in cadrul conferintei RoNewMedia ca Romania nu va ratifica ACTA, cel putin nu in forma in care acordul era redactat in acel moment.

"Din punctul meu de vedere, Romania nu poate sa ratifice un acord precum ACTA, decat atunci cand acesta va garanta drepturile private ale romanilor", a spus Ponta.

"Nu-l ratificam pana cand nu vor fi aduse in Parlamentul European modificari care sa asigure, asa cum este corect, protectia drepturilor de proprietate intelectuala, dar nici sa nu atinga drepturile la viata privata. In momentul in care lasi furnizorii de internet sa imi intre in adresa de e-mail, sa imi citeasca mesajele, asa ceva eu unul nu vreau sa mi se intample mie personal si atunci cu atat mai putin sa i se intample oricarui cetatean roman", a incheiat acesta.

FOTO! Cum aratau in liceu unii dintre cei mai mari politicieni americani!... Iranul ameninta ca va ataca bazele militare americane si Israelul, in cazul unui conflict...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x