- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
”Prezentarea unui singur candidat (...) reduce prestigiul şi legitimitatea viitorului procuror general”, a subliniat şeful statului bulgar, exprimându-şi regretul cu privire la faptul că Guvernul nu şi-a folosit dreptul de a propune o candidatură alternativă.
”Trimit înapoi Consiliului Superior al Magistraturii propunerea sa de numire a lui Ivan Gheşev în postul de procuror general”, o hotărâre pe care a luat-o la 24 octombrie, a anunţat joi preşedintele, într-o alocuţiune radiotelevizată.
Consiliul Superior al Magistraturii poate opta să-şi confirme decizia, în pofida opoziţiei preşedintelui.
În acest caz, şeful statului va fi obligat să semneze decretul de numire în funcţie, dacă nu decide să sesizeze Curtea Constituţională.
Numit într-un mandat de şapte ani, procurorul general este una dintre cele mai puternice figuri în Bulgaria. El supervizează activitatea tuturor celorlalţi procurori şi are ultimul de cuvânt de spus cu privire la oportunitatea deschiderii sau închiderii unei anchete.
Apărată de organizaţii de procurori şi comisari de poliţie, procedura desemnării lui Ivan Gheşev a fost criticată de Consiliului Superior al Avocaţilor şi ONG-uri cu activitate în domeniul drepturilor omului.
Joi, Uniunea Judecătorilor a criticat ”absenţa unei adevărate competiţii la unul dintre cele mai importante posturi în stat”.
Manifestaţii împotriva alegerii lui Ivan Gheşev, care este în prezent adjunctul procurorului general, au avut loc în ultimele luni la Sofia.
Opozanţii săo îl acuză pe Gheşev de ”legături cu oligarhia”.
Nicio dispoziţie legală nu permite angajarea responsabilităţii procurorului general, lucru care a făcut obiectul unor critici din partea unor organizaţii internaţionale precum Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) sau Comisia Europeană (CE).
Răspunzând acestor critici, Guvernul lui Boiko Borisov a propus o amendare a legislaţiei care să permită anchetarea penală a procurorului general, dar şi a celor doi preşedinţi ai tribunalelor supreme bulgare.
O delegaţie a Comsiei de la Viena, un organ consultativ al Consiliului Europei (CoE) în probleme constituţionale, se află la Sofia cu scopul de a examina acest proiect.
Sursa : news.ro
Manevre militare comune ”reduse” americano-sud-coreene în Coreea de Sud de la 18 noiembrie... Adina Vălean şi ceilalţi doi comisari desemnaţi vor fi audiaţi pe 14 noiembrie...