Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Adela

Preşedintele iranian Hassan Rohani susține că Iranul ”nu caută războiul cu vreo ţară” şi nici cu SUA

”Iranul nu are vreun interes să sporească tensiunile în regiune şi nu caută războiul cu vreo altă ţară, inclusiv Statele Unite”, i-a spus marţi Rohani lui Macron într-o convorbire telefonică, potrivit Irna.

Preşedintele iranian Hassan Rohani i-a dat asigurări omologului său francez Emmanuel Macron că ţara sa nu caută ”războiul cu vreo ţară”, şi nici cu Statee Unite, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna, relatează AFP.

”Iranul nu are vreun interes să sporească tensiunile în regiune şi nu caută războiul cu vreo altă ţară, inclusiv Statele Unite”, i-a spus marţi Rohani lui Macron într-o convorbire telefonică, potrivit Irna.

Discuţia a avut loc într-o atmosferă puternic tensionată între Washington şi Teheran, la mai puţin de o săptămână după ce Iranul a distrus un avion american de spionaj fără pilot (dronă) de tip RQ-4 Global Hawk şi pe fondul unor temeri cu privire la viitorul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, ameninţat după ce Statele Unite s-au retras unilateral din el în mai 2018.

Macron a anunţat luni că urmează să se întâlnească ”deoparte” cu omologul său american Donald Trump şi să evoce doisarul iranian în marja unui summit G20 la Osaka, în Japonia, în weekend.

Potrivit Irna, Rohani i-a mai spus preşedintelui francez că iranienii au ”fost mereu angajaţi în favoarea păcii şi stabilităţii regionale şi (că ei continuă să depună) eforturi în acest sens”.

Rohani a insistat, potrivit Irna, asupra faptului că ”aderarea Iranului (la Acordul de la Viena) este condiţionată de promisiuni europene vizând să asigure interesele economice ale Iranului, dintre care nu s-a concretizat vreunul”.

”Dacă Iranul nu beneficiază” de pe urma acordului, ”el îşi va reduce angajamentele” pe care şi le-a asumat prin pact, l-a avertizat el pe Macron, subliniind că Iranul ”nu va renegocia acordul”.

Potrivit Irna, preşedintele iranian le-a reproşat ”Statelor Unite (faptul) că sunt responsabile de toate tensiunile în regiune”.

Rohani ”a remarcat că drona americană (doborâtă la 20 iunie) a fost vizată după ce a primit avertismente cu privire la faptul că a încălcat spaţiul aerian iranian”, adaugă agenţia.

”Dacă Statele Unite vor să pătrundă ilegal în apele teritoriale iraniene, forţele armate (iraniene) le vor răspunde cu hotărâre”, a avertizat Rohani.

Washingtonul acuză, la rândul său că drona a fost doborâtă în spaţiul aerian internaţional.

Sursa : news.ro

Recomandari