Antena Căutare

Preţurile petrolului au scăzut miercuri, în urma aprecierii dolarului. Țițeiul este acum mult mai costisitor

Preţurile petrolului au scăzut miercuri, deoarece aprecierea dolarului american a făcut ca ţiţeiul să fie mai costisitor, în timp ce focarele de coronavirus din China perturbă perspectivele economice ale celui mai mare importator de ţiţei din lume.

Preţurile petrolului au scăzut miercuri, în urma aprecierii dolarului. Țițeiul este acum mult mai costisitor | Shutterstock

Livrările au rămas limitate în cel mai mare producător de petrol din lume, Statele Unite, datele guvernamentale arătând că stocurile de ţiţei au crescut modest săptămâna trecută, în timp ce stocurile de carburanţi au scăzut.

Preţurile petrolului au scăzut miercuri, în urma aprecierii dolarului

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,08 dolari, sau cu 1%, la 103,91 dolari pe baril, la ora 16:40 GMT (19:40 ora României).

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate, de referinţă pe piaţa din SUA, au scăzut cu 1,19 dolari, până la 100,51 dolari pe baril.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Preţurile petrolului au scăzut marţi cu circa 2 dolari pe baril. Ce s-a întâmplat la ultimele negocierile dintre Rusia şi Ucraina

Dolarul a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani faţă de euro, ceea ce a făcut ca achiziţiile de petrol să fie mai scumpe pentru deţinătorii altor valute.

”Acesta (este) un mediu care evită riscurile, cu un dolar american mai puternic şi restricţii de mobilitate în al doilea mare consumator de petrol, China”, a declarat analistul de mărfuri al UBS Giovanni Stauvono, potrivit news.ro.

Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA a declarat că stocurile de ţiţei au crescut săptămâna trecută cu doar 692.000 de barili, sub aşteptări, în timp ce stocurile de distilate, care includ motorină şi combustibil pentru avioane, au scăzut la cel mai redus nivel din mai 2008.

Pieţele energetice din întreaga lume se confruntă cu întreruperi masive de aprovizionare în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a sancţiunilor ulterioare impuse Moscovei de către Statele Unite şi aliaţii săi.

Citește și: Preţurile ţiţeiului au scăzut joi cu aproape 2%. Ce se întâmplă cu plan de boicotare a petrolului rusesc

Producătorul britanic de petrol Shell a declarat că nu va mai accepta petrol rafinat amestecat cu produse ruseşti, conform documentelor comerciale, în timp ce Exxon Mobil a anunţat că a declarat forţă majoră asupra operaţiunilor sale la exploatarea Sahalin-1, în partea de est a Rusiei.

Grupul rus Gazprom a declarat miercuri că a oprit livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia, pentru că cele două ţări au refuzat să facă plăţi în ruble.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Rusia foloseşte combustibilii fosili pentru a şantaja UE, dar a adăugat că era combustibililor fosili ruşi în Europa se apropie de sfârşit.

Germania, care s-a bazat în mare măsură pe energia din Rusia, se confruntă cu un impact asupra creşterii economice, în timp ce încearcă să devină independentă de importurile ruseşti de gaze şi petrol.

Ministrul german al Economiei a declarat că planurile de a prelua controlul rafinăriei PCK Schwedt, deţinută majoritar de Rosneft şi ultimul mare cumpărător de ţiţei rusesc din Germania, progresează.

Banca centrală a Chinei a declarat că va intensifica sprijinul prin intermediul politicii monetare, pe măsură ce Beijingul se luptă pentru a opri un focar de Covid-19 în curs de apariţie în capitală şi pentru a evita acelaşi tip de izolare debilitantă la nivel de oraş la care a fost supus Shanghaiul în ultima lună.

Citeşte mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro

Volodimir Zelenski, declarații despre întâlnirea pe care a avut cu premierul Nicolae Ciucă: „Împărtăşim o viziune comună...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x