Institutia "Primei Doamne" nu este aleasa prin vot, titularei fiindu-i rezervat, prin traditie, rolul delicat, dar foarte complicat, de "stapana" si "gazda" a resedintei primului om in stat. Dar chiar daca nu intervin direct in treburile tarii, nu se poate spune ca sotiile presedintilor nu au vreo influenta asupra institutiei pe care ei o conduc. Iar metodele lor de convingere sunt cat se poate de subtile...
"Pot sa spun ca tacticile noastre feminine sunt innascute", a recunoscut recent, la intalnirea unui mic grup din "clubul" sotiilor presedintilor africani, Sia Nyama Koroma, "Prima Doamna" din Sierra Leone.
Ea si alte patru sotii de sefi de stat de pe "continentul negru" s-au confesat unei ziariste de la BBC. "Cand ma adresez lui cu «domnule presedinte», inseamna ca vreau sa ii cer ceva", a continuat ea, adaugand cu subinteles ca, "uneori, chiar ii spun «domnule presedinte»". Koroma militeaza pentru drepturile femeilor, pentru interesele familiilor africane si pentru sanatate.
Anul acesta, in luna mai, ea a facut o impresie deosebita la Washington, vorbind despre aceste probleme cu ocazia unei conferinte aniversare a societatii "CARE International", care lupta de 50 de ani impotriva saraciei.
Pentru Janet Kataha Museveni, sotia presedintelui ugandez, nu este suficient sa traiesti cu "puterea", ci, foarte ambitioasa, a vrut sa aiba si ea o parte din aceasta. A fost aleasa in Parlamentul ugandez, apoi a devenit ministru.
Dar faptul ca si-a adus, cu timpul, la putere si o parte dintre rudele sale, familia prezidentiala s-a expus criticilor publice, presedintele Yoweri Museveni fiind acuzat ca a transformat institutia sa "intr-o afacere de famile".
Totusi, pentru faptul ca atunci cand s-a aflat in exil, in Suedia, Janet Museveni impreuna cu alte femei s-au mobilizat si au venit in ajutorul copiilor ramasi orfani in urma conflictelor armate a facut-o sa-si castige respectul si recunostinta, ea fiind supranumita si "Maama" de ugandezi.
Tot articolul, in Jurnalul National