- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Procedura de destituire - rară şi profund conflictuală - angajată de democraţi împotriva lui Donald Trump ar putea să dăuneze atât preşedintelui republican, cât şi opoziţiei, care s-a aruncat în această feroce bătălie odată cu apropierea alegerilor din 2020, însă un lucru este sigur: mandatul fostului om de afaceri va fi marcat de o mare paralizie la Washington, relatează AFP.
POATE TRUMP SĂ IASĂ ÎNVINGĂTOR?
Miliardarul a trâmbiţat încă de marţi că această procedură profund nepopulară îi va fi benefică la urne, în noiembrie 2020, când candidează la al doilea mandat. Echipa sa de campanie afirmă că, voind să potolească ”baza de stânga, extremă şi furioasă”, democraţii vor ”galvaniza” susşinătorii miliardarului şi-i vor oferi o ”victorie zdroobitoare”.
”Este însă dificil să ne imaginăm cum ar putea baza sa să fie şi mai mobilizată”, temperează Christopher Arterton, un profesor la Universitatea George Washington. Iar alegătorii democraţi ar putea, de asemenea, să fie mai galvanizaţi.
El contează pe susţinătorii săi foarte loiali, însă această bază rămâne limitată, iar Trump întâmpină dificultăţi, de când a ajuns la Casa Albă, să o lărgească. Or el a fost ales în 2016 doar cu câteva zeci de mii de voturi. Republicanul ar trebui să fie îngrijorat, apreciază John Hudak, un cercetător la centrul de reflecţie Brookings.
”Este foarte dificil să înţelegi de ce el crede că asta l-ar putea ajuta”, explică cercetătorul.
Bazele celor două partide, încinse la maximum, nu vor schimba oricum opinia, însă ”alegătorii independenţi, mai moderaţi, ar putea s-o facă (...). El riscă cu adevărat ca acest lucru să-i creeze prejudicii în rândul grupurilor de alegători-cheie”.
CE RISCĂ DEMOCRAŢII?
Şefa democraţilor în Congres Nancy Pelosi sublinia, de luni de zile - încercând să potolească aripa progresistă a partidului, care îndemna la destituirea lui Trump - că, lansând o procedură atât de nepopulară, democraţii riscă să fie dur sancţionaţi la urne.
Asta deoarece preşedintele american probabil va fi ”achitat” de Senat, în care republicanii îi rămân în majoritatea lor loiali, şi ar putea, astfel, să trâmbiţeze, înainte de alegeri, că a fost disculpat.
Aceasta este ”o cale riscantă”, admite Larry Sabato, un politolog la Universitatea din Virginia.
Democraţii ar prefera să încheie procedura cât mai rapid, pentru ca ea să nu domine campania prezidenţială, în care alegătorii ar putea fi indignaţi să-şi vadă aleşii luptându-se între ei, în loc să lupte pentru marile probleme care-i îngrijorează. Însă pare mai probabil ca aceste comisii parlamentare să ancheteze cel puţin până la începutul lui 2020.
La fel ca în cazul lui Trump, totul depinde de percepţia alegătorilor moderaţi.
”Dacă cei de la mijloc sfârşsesc prin a crede că această anchetă este doar un simulacru, un teatru politic (...), democraţii vor plăti preţul” la urne, analizează John Hudak.
Îndelungata rezistenţă a lui Nancy Pelosi, o strategă abilă, de a opta pentru această cale explozivă poate să joace totodată în favoarea lor, consolidând ideea că, prin dosarul ucrainean, o linie roşie - relativ uşor de obsevat de către marele public - a fost încălcată.
”Dacă acest lucru ar fi fost anunţat de către cineva care urla de şase luni în favoarea unei destituiri, nu ar fi fost la fel de puternic”, subliniază John Hudak.
Bătălia a fost lansată, ”iar la sfârşit va exista un singur învingător”, conchide el.
PARALIZIE LEGISLATIVĂ?
Democraţii din Camera Reprezentanţilor ”au distrus şansele unor progrese legislative (ale americanilor)”, a acuzat marţi seara o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Stephanie Grisham.
În contextul în care ambele partide se află la cuţite, era dificil, însă, să se întrevadă mari progrese legislative la Washington.
Însă ideea că procedura de destituire va fi responsabilă de acest blocaj este ”rizibilă”, reacţionează Larry Sabato. "Nimic sau aproape nimic nu avea, oricum, să fie împlinit”, apreciază el.
Din ianuarie, Congresul este împărţit între o Cameră majoritar democrată şi un Senat controlat de republicani. Puţine progrese au ieşit de aici.
Iar apoi, odată trecută febra, ”parlamentarii se vor întoarce la ale lor”, preconizează Hudak, subliniind că anchetele democraţilor în vederea susţinerii dosarului, chiar dacă sunt ultrasensibile, nu le ocupă tot timpul.
”Povestea destituirii va domina actualitatea până la sfârşitul anului”, preconizează Donald Wolfensberger, un expert în probleme parlamentare la Centre Wilson. ”Însă, în 2020, ea va fi considerată o problemă secundară, conflictuală şi marcată politic”.
Sursa : news.ro
Poveste șocantă! Un cuplu a aflat că a adoptat un adult după ce fetița a încercat să-i omoare... Warren îl depăşeşte pe Biden pentru prima oară în intenţiile de vot în alegerile primare democrate...