Antena Căutare

Razboiul SUA - Iran, in etapa psihologica si a atentatelor media

Totul incepe de la MOTIV. Statele Unite ale Americii, Israelul si aliatii lor acuza Iran ca dezvolta in secret o arma nucleara si ca ajuta insurgentii irakieni. Israel, care este singurul detinator din Orientul Milociu de arsenal nuclear, desi nedeclarat, priveste Iranul ca principala amenintare si a refuzat sa excluda folosirea fortei pentru a impiedica Iranul sa dezvolte arma nucleara, pe cand SUA forteaza mana cat mai multor tari sa impuna sanctiuni de natura economica Iranului.

Iranul neaga vehement acuzatiile si sustine ca semnarea Tratatului pentru Neproliferarea Armelor Atomice ii da dreptul de a-si folosi tehnologia nucleara pentru aplicatiile pasnice.

Mai mult, oficialii nu se tem de embargo si spun ca acesta nu poate decat ajuta tara. "Vom invata sa folosim facilitatile pe care le avem. Ar trebui sa stie si ei ca aceste sanctiuni nu au niciun efect, pentru ca suntem sanctionati de 30 de ani si noi am continuat sa muncim din greu", a declarat un oficial iranian.

Presedintele tarii a fost mai dur, in special la adresa Uniunii Europene, pe care a avertizat-o ca poate sa uite de implicarea pe pietele din Iran.

"Nu primim bine aceste sanctiuni, dar ele ne ajuta sa ne fabricam singuri acele lucruri oferite de statele vestice, asa cum am facut tot timpul. Vest-ul nu face altceva decat sa ne vanda niste produse de consum. Daca orice tara europeana, sub pretextul sanctiunilor, anuleaza o intelegere, acea tara ar trebui sa stie ca nu va mai avea ce sa caute pe piata iraniana", a spus Ahmadinejad.

Combustibilul discordiei
Dar ce are de oferit Iran? Tara din Orientul Mijlociu se afla pe locul doi in lume in ceea ce priveste rezervele de gaze naturale si pe locul trei in cazul celor petroliere, avand potentialul sa devina o superputere in domeniul energiei. Si aici apare poate adevaratul motiv pentru care SUA doreste sa controleze zona. Conflictul s-a intensificat dupa ce Iran a semnat in data de 16 martie 2010 o intelegere cu Pakistan privind constructia unui gazoduct ce ar urma sa ajunga in India. Un proiect caruia Statele Unite s-au opus, fiind considerat concurent direct al gazoductului trans-afgan pe care americanii intentionau sa il construiasca intre bazinul Marii Caspice si coasta Pakistanului.

Articolul continuă după reclamă

In 2009, India s-a retras din proiect din cauza pretului si problemelor de securitate, dar si pentru ca semnase in 2008 o intelegere civila nucleara cu Statele Unite. Totusi, in martie 2010, India a convocat Pakistan si Iran pentru discutii trilaterale. Tot in 2010, insa in ianuarie, SUA cerusera Pakistanului sa abandoneze proiectul in schimbul construirii unui terminal de gaze naturale lichefiate si a posibilitatii de a importa electricitate din Tadjikistan, prin coridorul Wakhan din Afganistan. Pe 12 aprilie 2010, Iran a anuntat ca a terminat construirea a 1.000 de kilometri de gazoduct si ca mai are de terminat 100 de kilometri, spunand ca urmeaza ca Pakistan sa isi termine partea ei de proiect.

Atentatul mediatic
Conflictul s-a transformat in ultimele saptamani intr-un adevarat razboi psihologic, cu Israel si SUA amenintand prin diversi oficiali ca sunt decise sa atace, iar Iran spunand ca tarile inamice vor fi nimicite in cazul declansarii unei actiuni militare in Orientul Mijlociu. Miercuri am asistat la un nou pas in acest razboi, unul in care mass-media a jucat un rol important: un posibil atentat asupra presedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad.

Ales cu putin peste 60% dintre voturi anul trecut si intr-un mod contestat de opozitie, Ahmadinejad nu pare atat de iubit pe cat si-ar dori. Astfel, un atentat cu grenada la adresa lui, asa cum a fost anuntat miercuri, este usor de imaginat. Desi neaga existenta acestui atac, oficialii iranieni ar fi putut la fel de usor sa il inventeze, tocmai pentru a crea mediul necesar unei reactii severe, dar nu exagerate, la adresa opozantilor.

Interesant este insa unde a aparut aceasta informatie prima oara: la postul de televiziune Al Arabiya. Iar aici putem discuta despre o posibila manipulare. Postul TV isi are centrul in Orasul Media din Dubai, in Emiratele Arabe Unite si este detinut partial de concernul saudit Middle East Broadcasting Center. Tot din Arabia Saudita, tara prietena SUA, vine si directorul televiziunii, Abdul Rahman al-Rashed, care si-a atras de-a lungul timpului acuzatii ca a creat un post in limba araba prin care sa faca propaganda americanilor sau chiar israelienilor.

Al Arabiya este lider de piata in Arabia Saudita si are audiente in general bune in Golf, dar este foarte putin popular in Egipt, Iordania, Siria si teritoriile palestiniene. Conform datelor publicate pe site-ul oficial, pagina de internet a acestui post de televiziune isi regaseste cei mai multi vizitatori in Arabia Saudita, iar pe locul doi se afla, usor surpinzator, Statele Unite ale Americii, in timp ce Iran intra la categoria "altii", cu un procent sub 0,7.

"Nu toti musulmanii sunt teroristi, dar majoritatea teroristilor sunt musulmani"
Postul TV a fost creat ca un competitor direct pentru televiziunea Al Jazeera din Qatar, pe care Rashed a acuzat-o ca este prea prietenoasa cu grupurile de militanti. "Televiziunea l-a facut pe Bin Laden celebru. Acest lucru a usurat munca de recrutare a gruparii Al Qaida si a extins violentele in regiune", a declarat Rashed la vremea lansarii televiziunii. De atunci, Al Arabiya si-a atras in lumea musulmana porecla de "Al Hebraia", fiind considerata mai pro-americana decat Al Hurra, care este sponsorizata de SUA.

Nascut in Arabia Saudita, Rashed a trait 17 ani la Londra, unde a urcat ierarhic pe scara massmediei arabe, devenind ulterior redactor sef la Al Sharq Al Aswat, in Arabia Saudita. Si-a castigat reputatia de a fi un critic aprins al gandirii pro-jihad. La scurt timp dupa ce a preluat conducerea postului Al Arabiya a provocat manie in lumea islamica scriind intr-un editorial ca "nu toti musulmanii sunt teroristi, dar este foarte sigur, si dureros in acelasi timp, ca majoritatea teroristilor sunt musulmani", aminteste The New York Times.

Pe 2 septembrie 2008, Iran l-a expulzat pe seful redactiei de la Teheran, Hassan Fahs. Acesta era al treilea corespondent Al Arabiya care era "interzis" in Iran, iar pe 14 iunie 2009 guvernul iranian a inchis intreaga redactie timp de o saptamana pentru "relatari nedrepte" privind alegerile prezidentiale din Iran. Sapte zile mai tarziu, in timpul protestelor fata de alegerile din Iran, statia locala a fost inchisa pe termen nedefinit de guvernul de la Teheran.

Ahmadinejad, amenintat cu o pocnitoare
In timp ce media internationala, vorbitoare de limba engleza, a relatat povestea celor de la Al Arabyia, presa din Iran, precum si postul Al Jazeera au infirmat atentatul asupra lui Ahmadinejad. Autoritatile iraniene au informat ca "grenada" a fost de fapt o pocnitoare, care a explodat la cateva sute de metri de convoiul presedintelui, iar o persoana a fost deja arestata pentru a investiga despre ce a fost vorba cu exactitate.

Reporterul Al Jazeera, Ali Reza Ronaghi, aflat in Iran, a declarat pe site-ul postului TV: "Surse prezidentiale au declarat ca o pocnitoare s-a auzit in apropiere de convoi. Ele neaga ca ar fi vorba de ceva mai mare de atat si spun ca Ahmadinejad si anturajul sunt bine. (...) Am stat de vorba si cu jurnalistii care insoteau delegatia presedintelui si niciunul nu au auzit sau vazut nimic. Cred ca a fost ceva atat de nesemnificativ sau de putin zgomotos incat majoritatea nici nu si-au dat seama ca s-a intamplat ceva".

Israel, un nou stat american
Apropierea dintre Al Arabiya si SUA a fost evidentiata si pe 26 ianuarie 2009, cand presedintele american Barack Obama a dat primul sau interviu formal pentru aceasta televiziune, adresandu-se lumii musulmane si explicand ca "americanii nu sunt inamici". Tot la Al Arabiya, Obama a declarat si ca "Israel este un puternic aliat al Statelor Unite". Un legiuitor iranian spune insa ca suportul pe care SUA il ofera Israelului dovedeste faptul ca Israel "este doar un alt stat american".

Parviz Sorouri, membru al Comisie de Securitate Nationala si Politica Externa din Parlamentul iranian, a declarat pentru presa locala ca decizia Congresului SUA de a-si anuntat suportul pentru un atac al Israelului este menit sa puna sub presiune Iran si sa determine tara sa renunte la programul nuclear.

"Este doar un razboi psihologic, iar ei nu il pot castiga. Regimul sionist are o analiza gresita a situatiei din regiune si a puterii Iranului, pentru ca daca va lansa un razboi isi va gasi sfarsitul. Daca Israel avea capacitati militare, ar fi putut face ceva impotriva celor din Gaza si a Hezbollah. Populatia din Fasia Gaza a reusit sa invinga Israelul cu 22 de zile de rezistenta. Asa ca daca Israel face vreo mutare prosteasca impotriva Iranului, nu va mai putea opri razboiul. Iranul va riposta dur in cazul in care amenintarile de natura psihologica se vor materializa", a declarat Sorouri.

Un conflict ce poate pleca de la un copac
Situatia este atat de tensionata in regiune incat trei soldati libanezi si un ofiter israelian au murit marti in urma unui schimb de focuri la granita dintre cele doua state, primul de cand Israel a atacat Hezbollah in 2006. Incidentul a avut loc cand soldatii israelieni au incercat sa taie un copac ce bloca vederea in Liban, moment in care libanezii au sustinut ca se afla pe teritoriul lor.

Marile puteri ale lumii au facut apel la Israel si Liban sa trateze cu mai multa grija astfel de situatii, pentru a nu da nastere unui conflict mai mare in zona. Iranienii sunt insa de parere ca actiunea regimului sionist arata "disperarea si dezorganizarea" lui. "Atitudinea agresiva a Israelului face parte din strategia de supravietuire si arata slabiciunea, nu puterea, tarii", a declarat Mahmoud Ahmadinejad, care si-a manifestat suportul republicii islamice pentru guvernul libanez. "Natiunea noastra va sta mereu alaturi de curajosul popor al Libanului".

Presedintele Siriei a condamnat si el atacul israelian in zona spunand ca arata cat de stresati sunt vecinii lor. "Actiunile lor sunt benefice interesului rezistentei din tarile islamice", a spus Assad. Totodata, gruparea Hezbollah a promis ca va raspunde oricarui act de agresiune din partea Tel Avivului. "Mana israeliana care va lovi armata libaneza va fi taiata", a declarat secretarul general Seyyed Hassan Nasrallah.

Frustrare si islamofobie
"Lipsa de echilibru, furia si frustrarea" cauzata de esecurile in regiune este evidentiata, spune purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe iranian, si in cazul americanilor. Ramin Mehmanparast a condamnat "declaratiile imprudente" ale amiralului american Mike Mullen, care a indemnat la o actiune militara impotriva Iranului pentru a pune capat programului nuclear.

Ministrul de Interne, Ahmad Vahidi, a completat spunand ca armata iraniana este pregatita sa "zdrobeasca" si sa faca orice inamic sa regrete un atac. "Declaratii ca acelea ale oficialului american nu doar ca par desprinse din literatura fascista si contrazic politica pacifista a regimului Obama, dar indica si un esec al SUA impotriva determinarii iraniene", a declarat Vahidi.

Si ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington a declarat ca sprijina o actiune militara contra Iranului. Yousef al-Otaiba a declarat ca Iran "a amenintat procesul de pace si echilibrul de putere" in Orientul Mijlociu. Comentariile sale sunt cea mai ostila denuntare a Iranului din regiunea Golfului si reflecta nemultumirea crescanda in regiune fata de esecul Occidentului de a pune capat programului nuclear al Iranului. "Este singura amenintare militara conventionala pentru care se antreneaza armata noastra. Nu exista alta amenintare, nu exista alta tara in regiune care sa ameninte Emiratele, doar Iranul. Asa ca, da, este in interesul nostru ca Iran sa nu obtina tehnologie nucleara", a spus acesta.

Oficialii iranieni il acuza insa pe ambasadorul EAU in SUA precum si pe americani in general ca promoveaza islamofobia. "Dupa caderea comunismului in Est, tintele lor au devenit tarile islamice. Instalarea islamofobiei, insultarea simbolurilor islamice, precum si acuzarea tarilor musulmane ca incalca drepturile omului sunt cateva actiuni organizate de Vest in ultimele doua decenii. Acum au adoptat o strategie defensiva si ne acuza de fabricarea de arme nucleare pentru a-si scuza actiunile inexplicabile", sustine ministrul de Externe al Iranului.

Romania, aliat israelian
Fidel Castro este convins ca SUA si aliatul lor israelian intentioneaza sa atace Iranul, iar razboiul psihologic s-ar putea transforma rapid intr-unul militar.

Exista motive, mai mult sau mai putin valabile, iar in ultima vreme s-au inmultit elementele de manipulare, interna si externa. In toata aceasta poveste, Romania, tara membra NATO si prietena a americanilor in misiunile din Irak si Afganistan, se plaseaza ca un aliat al Israelului si, implict, al SUA.

In urma cu mai bine de o saptamana, sase militari israelieni au murit dupa ce aparatul de zbor cu care faceau exercitii in Romania s-a prabusit intr-o regiune montana din tara noastra. "Un antrenament", au spus israelienii, "o simulare de atac asupra Iranului", au spus serviciile de informatii de la Teheran. Pe scurt, un ingredient al MOTIVULUI.

Tren cu 1.000 de km pe ora, peste 3 ani, in China!... Scenariu ucrainean pentru Moldova...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x