Antena Căutare

Președintele Erdogan vrea să redenumească fosta bazilică Sfânta Sofia în "moscheea Sfânta Sofia"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a anunţat, duminică, intenţia de a redenumi fosta bazilică Sfânta Sofia din Istanbul, în prezent muzeu, în "moscheea Sfânta Sofia" după alegerile locale din 31 martie, potrivit AFP.

Bazilica Sfanta Sofia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a anunţat, duminică, intenţia de a redenumi fosta bazilică Sfânta Sofia din Istanbul, în prezent muzeu, în "moscheea Sfânta Sofia" după alegerile locale din 31 martie, potrivit AFP.

În cadrul unui interviu televizat, şeful statului turc a fost întrebat dacă ar fi posibilă intrarea gratuită la Muzeul Sfânta Sofia. "Nu este imposibil. (...) Dar nu o vom face sub numele de muzeu, ci de "Moscheea Sfânta Sofia". Remarca sa a provocat surpriză din partea unei jurnaliste care i-a adresat întrebarea la postul de televiziune TGRT Haber.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea, la intrarea în Strâmtoarea Bosfor şi a Cornului de Aur, bazilica Sfânta Sofia face obiectul polemicilor între creştini şi musulmani. Fiecare cult îşi revendică monumentul. Această biserică, unde au fost încoronaţi împăraţii bizantini, a fost transformată în moschee în secolul al XV-lea după capturarea Constantinopolului de către otomani în 1453. Sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Atatürk, ea a fost dezafectată şi transformată în muzeu, conform legii, pentru a o "reda umanităţii".

"Turiştii vin şi se duc la Moscheea Albastră, plătesc orice? (...) Vom face la fel şi cu Sfânta Sofia", a adăugat preşedintele Erdogan, aflat în plină campanie pentru alegerile locale pentru 31 martie care se anunţă strânse în oraşe precum Ankara şi Istanbul. Statutul acestui monument, în prezent clasat în patrimoniul mondial Unesco şi vizitat de milioane de turişti în fiecare an, continuă să-i irite pe cei mai militanţi musulmani din Turcia.

Articolul continuă după reclamă

După sosirea lui Erdogan la putere în 2003, activităţile legate de islam s-au intensificat în interiorul bisericii Sfânta Sofia, în special prin sesiuni de lectură ale versetelor din Coran sau rugăciuni colective în curtea monumentului.

Grecia vecină, care monitorizează îndeaproape viitorul patrimoniu bizantin în Turcia, şi-a exprimat în mai multe rânduri preocuparea sa în ceea ce priveşte iniţiativele de a pune la îndoială statutul bazilicii Sfânta Sofia. Subiectul a fost din nou evocat după atentatul comis pe 15 martie de un extremist de dreapta împotriva a două moschei la Christchurch în Noua Zeelandă, care a provocat moartea a 50 de persoane.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a menţionat de mai multe ori "manifestul" publicat de autorul atentatului, în care el declară în special că bazilica Sfânta Sofia va fi "eliberată" de minaretele sale. "Nu veţi ajunge să faceţi din Istanbul un Constantinopole", a reacţionat pe 25 martie şeful statului turc.

Sursa: News.ro

Georgia va adera la NATO, afirmă Jens Stoltenberg într-o vizită cu ocazia unor exerciţii militare... Reporteri Fără Frontiere: China vrea să impună presei un vocabular „corect din punct de vedere ideologic”, o ameninţare ...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x