Antena Căutare

Regele Mihai, deschidere de ziar in The Times: "Ceai cu Hitler, toast cu Mussolini"

In ziua in care Parlamentul de la Londra a dezbatut retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana, Libia a proclamat eliberarea de sub dictatura lui Gaddafi iar Tunisia a anuntat rezultatele primelor alegeri democratice de dupa "primavara araba", cotidianul The Times a decis sa deschida ziarul cu aniversarea zilei de nastere a regelui Mihai I al Romaniei, informeaza Deutsche Welle.

Poate ca e distanta geografica, poate cea deontologica sau, pur si simplu, sangele britanic, dar, printre atatea insemnari presarate cu pasiuni si pareri pro sau contra, cele aproape doua pagini oferite de Times sunt aproape ireale. O poveste spusa simplu si fara patima de un jurnalist, Michael Binyon, care, in ultimii 40 de ani, a scris nu doar articole ci si istorie a presei, asa cum cel mai recent subiect al sau a scris, la randul sau, istorie. Caci regele Mihai, aminteste Binyon, este ultimul supravietuitor dintre sefii de stat ai Europei celui de-al doilea Razboi Mondial.



Rege in ani de razboi

Rezumatul articolului din The Times suna cam in felul urmator, potrivit Deutche Welle: "A baut un ceai cu Hitler, a discutat cu Mussolini, i-a rezistat lui Stalin, l-a intalnit pe Churchill si a petrecut mai bine de jumatate de secol in exil (...) A cinat cu cei mai rai dictatori ai Europei dar a sfarsit surubarind masini de teren".

Dupa o sinteza a tumultuosilor ani '30, incepand cu odiseea aventurierului sau tata Carol al II-lea si sfarsind cu ascensiunea fortelor pro-naziste din Romania, Binyon se opreste la contextualizarea revenirii lui Mihai pe tron (dupa regenta din perioada 1927-1930): se intampla, in 1940, "in cel mai trist ceas al tarii sale, prinsa intre Hitler, care sustinuse invazia Ungariei fasciste in nordul Romaniei, si Stalin, care anexase Basarabia, in est".

Tradarea Vestului

Medalia primita de la Stalin nu a insemnat, insa, pre multe pentru Romania. "La Ialta, Churchill abandonase, deja, Romania in zona de influenta sovietica. Cand, in 1947, a participat, ca ultim monarh din dosul Cortinei de Fier, la nunta Reginei Elisabeta, comunistii au sperat ca nu se va mai intoarce". Cand l-au vazut revenit la Bucuresti, "au amenintat ca vor impusca 1000 de studenti, daca nu va abdica".

Articolul continuă după reclamă

Povestea exilului este plina de motoare - de la masini de curse si Jeep-uri militare pana la avioane - si de amintiri despre instructori care ii jucau farse pentru a-i testa reactiile. Si-a murdarit mainile si a invatat uitandu-se la altii cum fac - pentru ca asa ceva te ajuta sa-ti muti gandurile de la cele ce te apasa. Povesteste - destul de rezervat, politicos si prompt in replica - cu Michael Binyon intr-o engleza aristocratica, exersata in copilarie conversatiile cu mama sa, de origine greaca. Este inca furios pe Vestul care, la Ialta, "a tradat, de fapt, moralitatea si principiile". Poate intelege ca, pentru Churchill, a fost singura strategie favorabila britanicilor - dar nu accepta o asemenea scuza.

In anii de exil a asistat trist la suferintele traite de romanii de rand si la "distrugerea istoriei, traditiilor bisericilor si culturii noastre". Procese care se simt si in Romania de astazi, reflectate in absenta valorilor, in colapsul moralei politice, in - mai presus de toate - coruptie. Si nici vointa de a le reduce nu se intrevede.

Revenirea in Romania post-comunista

Filmul revenirii - in mai multe episoade - in Romania post-comunista incape intr-o jumatate paragraf din articolul publicat de Times. Jumatatea cealalta a paragrafului este dedicata principesei Margareta - absolventa a Universitatii Edinburgh, fosta iubita a ex-premierului britanic Gordon Brown, fosta inalt functionar ONU - si care, conform spuselor regelui Mihai, "trebuie, intai de toate, sa invete sa vorbeasca limba romana".

Sursa: Deutsche Welle

Foto: Deutsche Welle

Caz socant in SUA: Copii bagati in custi de animale de propria mama... Seismul din Turcia: Bilantul negru a ajuns la 459 de morti, autoritatile accepta ajutor international...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x