Antena Căutare

Romania lui Ceausescu, exemplu unic de stat care isi plateste datoriile

Insarcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucuresti, Sergei Molunov, a declarat, astazi, ca Romania a fost in timpul lui Ceausescu un model unic de stat care a aratat ca isi poate plati singur o datorie externa.

"I-ar fi convenit cuiva din afara Belarusului evolutia situatiei? Aceasta imi aminteste de un episod din istoria Romaniei. Nu vreau sa fac comentarii, dar am ascultat o poveste despre ultimii ani din timpul lui Ceausescu. Dupa cate imi aduc aminte, a fost aceasta parere ca poporul a trait foarte, foarte greu. Dar Romania, atunci, avand o datorie imensa, a hotarat sa-si plateasca aceste datorii. Si, la sfarsitul anului 1989, practic si-a stins aceste datorii. Am auzit aceasta parere. Spuneti, va rog, este adevarat sau asa se zicea? Eu am citit aceasta parere si cred ca este interesant, din punctul meu de vedere.

Ce concluzie se poate trage din aceasta? Faptul ca atunci - daca lasam la o parte emotiile provocate de viata grea - Romania a fost un exemplu unic ca poate sa-si plateasca aceasta datorie. Dupa parerea mea, acest exemplu nu cred ca a convenit organizatiilor financiare internationale. Cred ca psihologia lor este sa acorde credit cu dobanda mare.

Daca tara nu are posibilitatea sa returneze aceasta datorie, atunci ii da alt credit si astfel tara este pusa in dependenta fata de organizatii. Si atunci poti sa faci orice cu aceasta tara. De aceea, exemplul unic al Romaniei de a-si plati datoria nu a convenit multora", a comentat Molunov.

El a facut apoi o paralela cu dezvoltarea Belarusului, aratand ca, spre deosebire de restul statelor din fosta Uniune Sovietica, tara sa "nu a mers pe o terapie de soc" in ceea ce priveste economia, pastrand proprietatea de stat cu o privatizare treptata.

"Am refuzat actiunile radicale si am ales o cale de dezvoltare treptata. S-a inceput cu sustinerea populatiei", a spus el.

Sergei Molunov a oferit si date referitoare la nivelul de productie din Belarus, realizand, din nou, o comparatie cu Romania. Astfel, Molunov - care a spus ca citeaza Belstat si Eurostat - a aratat ca in 2009 in Belarus s-au produs 737 de kilograme de cartofi pe cap de locuitor, in timp ce in Romania s-au produs 162 de kilograme.

De asemenea, potrivit lui Molunov, in tara sa s-au produs 239 de kilograme de legume pe cap de locuitor, in timp ce in Romania s-au produs 177 de kilograme, 681 de litri de lapte, fata de 275 in Romania si 355 de oua pe cap de locuitor, fata de 298 de oua in Romania.

Sursa: Jurnalul National

Ambasada Romaniei in Egipt: Aproape toti turistii romani au plecat... VIDEO! Cersetoria, o afacere profitabila si in Spania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x