”NATO spune foarte clar că Rusia are o responsabilitate specială în implementarea acordurilor (de pace) de la Minsk şi că ea trebuie să-şi retragă toate trupele şi toţi ofiţerii din estul Ucrainei şi să înceteze să destabilizeze” acest teritoriu, a declarat Stoltenberg într-o vizită la Odesa, în sudul Ucrainei.
Kievul şi Occidentul acuză Rusia de faptul că furnizează armament separatiştilor propruşi şi că a desfăşurat militari în estul Ucrainei, unde aproape 13.000 de oameni au fost ucişi de la începutul războiului, în urmă cu cinci ani.
Moscova respinge aprig orice implicare militară, în pofida constatărilor presei.
La iniţiativa noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, care a promis să restabilească pacea, Kievul şi separatiştii au început marţi o retragere a trupelor dintr-un mic sector de pe linia frontului.
O condiţie prealabilă în vederea unui summit de pace cu Moscova, această operaţiune a provocat temeri în Ucraina cu privire la o ”capitulare” în faţa Moscovei.
”Noi salutăm orice eforturi vizând să reducă tensiunile, în vederea retragerii trupelor şi asigurării unei soluţii paşnice a conflictului în estul Ucrainei”, a adăugat Stoltenberg, lăudând ”eforturile” de pace ale lui Zelenski.
”Însă noi ştim că este în continuare un drum lung de făcut, pentru că există în continuare încălcări ale armistiţiului”, a nuanţat el, într-o întâlnire cu presa în portul Odesa, unde se află în prezent patru nave NATO, un semn, în opinia lui Stoltenberg, al unei ”susţineri puternice” a ”suveranităţii şi integrităţii teritoriale” ale Ucrainei.
Vicepremierul ucrainean Dmitro Kuleba, prezent alături de Stoltenberg, a subliniat că ”obiectivul ambiţios” al Ucrainei este să ”îndeplinească în cinci ani criteriile de aderare” la NATO, un proiect care înfurie Rusia vecină.
”Uşa NATO este deschisă”, a reiterat Stoltenberg într-o întâlnire cu studenţi ucraineni.
”Uneori avem impresia că Rusia decide dacă Ucraina trebuie sau nu să fie membră NATO”, dar ”Rusia nu are un cuvânt de spus! Ei n-au nicio bază legală sau reală să influenţeze o asemenea decizie”, care revine numai Ucrainei şi membrilor Alianţei Nord-Atlantice, a dat el asigurări.
Stoltenberg se află într-o vizită de două zile în această fostă republică societică, aflată în criză cu Moascova, care a anexat, în 2014, Peninsula ucraineană Crimeea.
El se întâlneşte joi, la Kiev, cu Zelenski şi susţine un discurs în faţa deputaţilor ucraineni.
Sursa : news.ro
Castelul Shuri, simbol în Okinawa şi odată inima Regatului Ryukyu, distrus în flăcări... Câți bani va primi „Fantoma”, cel care i-a ajutat pe americani să-l omoare pe liderul ISIS...