- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
A ajuns Romania sa furnizeze mercenari in conflictele de pe glob? Aceasta intrebare apare tot mai frecvent dupa ce conationali ai nostri sunt semnalati in diferite regiuni ale lumii ca avand ocupatii razboinice.
In ultimele zile, mai multe ziare arabe au indicat prezenta romanilor printre mercenarii care apara regimul lui Muammar Gaddafi.
Razboaiele din Irak si Afganistan au readus serios in atentie, chiar la nivelul Organizatiei Natiunilor Unite, problema folosirii mercenarilor in conflicte. Teoretic, mercenarul este persoana recrutata in tara sau strainatate pentru a lupta intr-un conflict armat si care ia parte directa la ostilitati. Pentru acest lucru obtine avantaje personale, care ii sunt promise de o parte aflata in conflict sau in numele ei.
Mercenarul nu este cetatean al statelor parti aflate intr-un conflict si nici nu a fost trimis in misiune oficiala de statul al carui cetatean este. Dar lucrurile se complica in momentul in care apar in ecuatie companiile de securitate, care sunt angajate pentru expertiza lor, inclusiv in domeniul militar. ONU vorbeste deja in documentele sale despre privatizarea razboiului si noul actor nonstatal in conflicte: compania de securitate si de servicii militare private.
De pilda, in Irak, in perioada de "foc" existau 180 de companii private, cu 180.000 de angajati care furnizau servicii militarilor. Dintre acestia, peste 48.000 erau angajati in zona de securitate. Comparativ, fata de primul razboi din Golf, cand rata militar - angajat privat era de 50/1, rata in Irak a ajuns de 1/1.
Potrivit ONU, care a folosit si statistici ale Comandamentului Central al SUA, in Irak, majoritatea angajatilor companiilor de securitate erau bastinasi, aproximativ 30.000. Apoi, intre 15.000 si 20.000 de "soldati" ai companiilor private proveneau din Chile, Fiji, Nepal, Romania, Honduras, Peru, Columbia, Nigeria, Polonia, Bulgaria si Filipine.
O categorie aparte erau cetatenii americani, circa 3.000, si cei din Australia, Marea Britanie, Canada si Africa de Sud. Serviciile livrate de companiile de securitate sunt extrem de variate, de la paza si protectia perimetrelor, transporturilor, convoaielor, obiectivelor si diferitor persoane pana la consultanta in activitatile de planificare a operatiunilor militare, antrenamentul anumitor forte, expertiza in tehnici de interogare etc. Toate acestea pot ascunde inclusiv participarea la lupte.
Tot articolul, in Jurnalul National
WikiLeaks: Arme romanesti pentru gruparile paramilitare columbiene... Trei jurnalisti BBC, arestati si torturati in Libia...