- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Stare de alertă în Ungaria! Proteste gigantice împotriva ”Legii Sclaviei” și a controlului politic au acaparat pentru a treia zi Budapesta! Ce prevede legea care a creat revolte uriașe în rândul cetățenilor
Ungaria pare să o ia pe urmele Franţei. Mii de oameni au protestat, pentru a doua noapte la rând, din cauza aşa-numitei legi a sclaviei. Ea măreşte numărul de ore suplimentare impuse angajaţilor. În acelaşi timp, guvernul ungar este acuzat că încearcă să influenţeze magistraţii prin intermediul unei legi care oferă mai multă putere ministrului Justiţiei.
Adunaţi în faţa Parlamentului ungar, cei aproximativ trei mii de protestatari au încercat să treacă de cordoanele poliţiei. În mare parte tineri, ei au fost îndepărtaţi cu gaze lacrimogene.
Transformată într-o confruntare violentă, manifestaţia a continuat în faţa sediului partidului Fidesz FIDES, condus de primul-ministru Viktor Orban, care a impus legea în cursul zilei de miercuri, folosindu-se de majoritatea din parlamentul de la Budapesta, în timp ce partidele de opoziţie au încercat să blocheze votul.
Protestatarii au strigăt "Trădătorii, trădătorii" şi "Orban va ajunge în iad". Aceştia s-au confruntat cu sute de poliţişti care se aflau pe treptele clădirii Parlamentului.
Oamenii sunt nemulţumiţi din cauza unei noi legi, potrivit căreia fiecare angajat poate efectua până la 400 de ore suplimentare pe an. Până acum, limita era de 250 de ore. Pentru programul prelungit, banii nu sunt plătiţi imediat, ci pe parcursul a trei ani. Sindicatele susţin că legea a fost elaborată la cererea companiilor străine din Ungaria, care se confruntă cu o criză acută a forţei de muncă.
Cel mai longeviv premier din Ungaria post-comunistă a fost acuzat în repetate rânduri că încearcă să preia controlul instituţiilor independente şi al presei. Conform unei noi legi adoptate, ministrul Justiţiei va avea atribuţii sporite în numirea judecătorilor. Aflat la putere din 2010, Viktor Orban este acuzat de Opoziţie că a încercat să distrugă mecanismele de verificare şi control în domeniul Justiţiei.