Informaţia referitoare la planul de restricţionare a popularului program H-1B, prin intermediul căruia lucrători străini vin să muncească în SUA în fiecare an, a apărut cu câteva zile înainte de o vizită de secretarului de Stat Mike Pompeo la New Delhi.
India, care a nemulţumit companii precum Mastercard şi a iritat guvernul SUA cu introducerea unor reguli stricte pentru stocarea datelor, este cel mai mare beneficiar al vizelor temporare de muncă H-1B, majoritatea acestora fiind acordate angajaţilor unor mari companii indiene de tehnologie.
Avertismentul american a survenit pe fondul tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi India, care au avut ca rezultat introducerea în ultimele săptămâni a unor tarife de retorsiune. Începând de duminică, India a impus tarife pentru unele bunuri americane, după retragerea de către Washington a unor privilegii comerciale de care benefica statul indian.
Doi oficiali guvernamentali indiani au declarat miercuri că au fost informaţi săptămâna trecută în legătură cu un plan al SUA de a reduce numărul vizelor H-1B acordate în fiecare an indienilor la 10%-15% din nivelul actual. În prezent nu există o limită pentru cele 85.000 de vize de muncă H-1B acordate anual, iar circa 70% sunt obţinute de indieni.
Ambii oficiali au spus că planul american are legătură cu tendinţa globală de stocare a datelor la nivel local.
O sursă din industrie de la Washington, care cunoaşte negocierile dintre India şi SUA, a spus la rândul ei că Statele Unite discută despre plafonarea numărului de vize H-1B ca răspuns la regulile la referitoare la stocarea datelor care sunt adoptate la nivel global. Măsura nu este limitată la India, a precizat sursa.
Ambasada SUA din New Delhi nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Un purtător de cuvânt al biroului Reprezentantului pentru Comerţ al SUA a transmis întrebările la Departamentul de Stat, care nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Cel mai afectat va fi sectorul IT din India, inclusiv companiile Tata Consultancy Services şi Infosys, care utilizează vizele H-1B pentru a trimite ingineri şi dezvoltatori pentru a servi clienţi din Statele Unite, cea mai mare piaţă a sa. Companii de tehnologie mari din Silicon Valley angajează la rândul lor personal utilizând aceste vize.
Începând de anul trecut, administraţia Trump a fost nemulţumită că firme americane, cum ar fi Mastercard şi Visa, sunt afectate de reglementările din mai multe ţări pe care le consideră protecţioniste şi le obligă într-o măsură tot mai mare să stocheze datele local.
Anul trecut, India a obligat companiile străine să stocheze datele referitoare la plăţi la nivel local, pentru supraveghere, iar New Delhi lucrează la o lege referitoare la protecţia datelor, care ar impune reguli stricte pentru procesarea locală a datelor pe care le consideră sensibile.
În timp ce guvernele anunţă reguli mai stricte privind stocarea datelor pentru o accesare mai uşoară a datelor din jurisdicţia lor, criticii afirmă că restricţionarea transferurilor transfrontaliere de date afectează inovaţiile şi măresc costurile companiilor.
Sursa : news.ro
Comisia bancară din Senatul SUA va discuta despre proiectul criptomonedei Libra anunţat de Facebook... A murit ca un erou, la doar zece ani. Băiatul a fost înjunghiat de propriul tată, încercând să apere o copilă speriată...