Căutare Live

Statele Unite: Barack Obama a castigat ultima dezbatere cu Mitt Romney. Urmeaza alegerile prezidentiale!

Ultima dezbatere prezidentiala dintre Barack Obama si adversarul sau Mitt Romney s-a desfasurat inainte de alegerile prezidentiale de la 6 noiembrie, fiind consacrata politicii externe si apararii. Conform unui sondaj CNN, confruntarea a fost castigata de presedintele in functie, Barack Obama. In timp ce tabara democratilor exulta, sustinatorii lui Romney incearca, acum, sa acrediteze ideea ca, de fapt, nu dezbaterile televizate decid castigatorul alegerilor.

Candidatii au intrat pe scena din cadrul Universitatii Lynn din Boca Raton, in statul cheie Florida (sud-est), la 21:02 ora locala (04:02, ora Romaniei) pentru o ora si jumatate de dezbatere fata in fata dedicata mai ales Orientului Mijlociu, Iranului si apararii. Dupa saluturi, cei doi candidati s-au asezat in jurul aceleiasi mese. Prima intrebare a moderatorului s-a referit la Libia si atacul impotriva consulatului american de la Benghazi de la 11 septembrie, in cursul caruia ambasadorul si alti trei americani au murit.

Candidatul republican la presedintie a apreciat ca "nu doar omorand" vor ajunge Statele Unite sa elimine amenintarea terorista. "Nu doar omorandu-i vom iesi din aceasta problema. Va trebui sa stabilim o strategie completa si solida pentru a ajuta lumea musulmana si alte zone ale lumii sa respinga extremismul radical violent", a declarat Romney.

De la extremism la Hollywood: Cum se impart vedetele: care-s cu Obama, care-s cu Romney

De la inceputul dezbaterii, consacrata politicii externe si apararii, republicanul a salutat decizia lui Barack Obama de a il elimina pe liderul Al-Qaeda, in cadrul unui indraznet raid commando pe teritoriul pakistanez in 2011, eveniment pe care presedintele il aminteste cu fiecare ocazie ca dovada a calitatilor sale de lider, insa a declarat ca situatia s-a degradat considerabil in ultimii patru ani.

Barack Obama si Mitt Romney, aliatii Israelului. Ce au spus despre amenintarea iraniana

In ceea ce priveste Iranul si Israelul, doua tari care stau pe picior de razboi, candidatii au avut pozitii total diferite. Romney a declarat ca Iranul a castigat patru ani pentru a-si construi bomba atomica, iar asta datorita politicilor promovate de Obama. “Daca voi fi presedintele Statelor Unite, cand voi fi presedintele Statelor Unite, voi sta langa Israel”, a punctat guvernatorul republican, criticandu-si adversarul pentru ca nu a reusit sa se apropie “suficient” de statul evreu sau sa rezolve tensiunile problema iraniana.

In replica, Barack Obama a spus ca sustine ferm politica Israelului, referindu-se la aceasta tara ca la “un prieten adevarat si unul dintre cei mai apropiati aliati din regiune”. De asemenea, presedintele in functie a vorbit despre Memorialul Victimelor Holocaustului, precizand ca acesta ii reaminteste adevarata natura a raului si motivele pentru care relatiile cu Israelul sunt imposibil de rupt.

De asemenea, democratul a optat pentru o abordare "calma" a relatiilor cu Iranul, precizand ca sanctiunile economice impuse regimului de la Teheran au fost eficiente, ducand productia de petrol la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani. "Dezacordul meu cu guvernatorul Romney este ca, in decursul acestei campanii, el a spus deseori ca ar trebui sa luam in considerare o actiune militara preventiva. Cred ca aceasta ar fi o greseala", a afirmat el.

Republicanul, in schimb, a fost ferm. "Desigur ca razboiul este ultima solutie, o solutie ce trebuie luata in cosiderare doar daca celelalte posibilitati au fost epuizate", a punctat Romney, spunand, totodata, ca misiunea Americii este de a impiedica Iranul sa obtina bomba atomica.Rusia. Cum ramane cu Rusia?

In ceea ce priveste politica americana fata de Rusia, Obama a avut castig de cauza, iar asta datorita unei declaratii pe care guvernatorul Romney a facut-o in urma cu cateva luni. “Sunt bucuros sa recunoasteti ca Al Qaeda este o amenintare pentru ca acum cateva luni ati fost intrebat care este cea mai mare amenintare geopolitica a Americii si ati spus ca Rusia. Razboiul Rece s-a sfarsit de 20 de ani”, a punctat Barack Obama.

De cealalta parte a baricadei, candidatul republican i-a reamintit presedintelui ca a fost prins cu microfonul deschis in timp ce le spunea rusilor ca, dupa alegeri, va da dovada de mai multa flexibilitate. “Rusia continua sa se bata cu noi la ONU de fiecare data. Imi este foarte clar. Nu voi purta ochelari colorati cand va veni vorba de Russia sau domnul Putin. Si in niciun caz nu-i voi spune ca voi avea mai multa flexibilitate dupa alegeri”, a declarat Romney, precizand ca seful de la Kremlin va avea de infruntat un om cu coloana vertebrala.

In martie, Obama l-a rugat pe Medvedev sa-i transmita succesorului sau, Vladimir Putin, reales presedinte al Rusiei urmatoarele: „Toate problemele, in primul rand cele legate de scutul anti-racheta, pot fi rezolvate. Esential este sa-mi asigure libertate de manevra. Sunt ultimele mele alegeri. Dupa alegeri, voi avea mai multa flexibilitate”, a declarat, atunci, Obama. „Vom transmite aceasta informatie”, l-a asigurat Medvedev.

"Avem mai putini cai si mai putine baionete"

Un moment "delicios" a fost dezbaterea pe tema armatei si a bugetului alocat acesteia. Mitt Romney l-a acuzat pe Barack Obama ca Statele Unite au mai putine nave militare, in prezent, decat aveau in 1917. "Cred ca guvernatorul Romney nu s-a uitat destul la cum functioneaza armata noastra. Ati spus ca avem mai putine nave decat in 1917. Avem si mai putini cai si mai putine baionete. Armata s-a schimbat", a replicat presedintele in functie.OBAMA bin Laden?

De-a lungul confruntarii au fost mai multe momente comice. Bob Schieffer, moderatorul dezbaterii, l-a confundat pe Osama cu Obama, insa a trecut rapid peste situatie, iar Romney a pastrat tacerea.Conform unui sondaj CNN, dezbaterea a fost castigata net de Barack Obama, cu 48% dintre respondenti considerand ca a fost mai bun, si doar 40% pronuntandu-se in favoarea lui Mitt Romney. In acest fel, scorul general al celor trei dezbateri este de 2-1 in favoarea actualului presedinte.

foto: Hepta.ro

Barack Obama si Mitt Romney sunt gata de marea dezbatere, decisiva pentru votul din 6 noiembrie... Celebrele taxiuri negre din Londra, pe cale de disparitie...
Parteneri
Ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. Ce este recomandat să eviți pentru a te menține sănătoasă
Cele mai recente studii au descoperit că zahărul este ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. În Statele Unite ale Americii specialiștii au demarat mai multe cercetări încă de la apariția primului val de COVID-19.
Catine.ro
Ultimele știri