Candidatii au intrat pe scena din cadrul Universitatii Lynn din Boca Raton, in statul cheie Florida (sud-est), la 21:02 ora locala (04:02, ora Romaniei) pentru o ora si jumatate de dezbatere fata in fata dedicata mai ales Orientului Mijlociu, Iranului si apararii. Dupa saluturi, cei doi candidati s-au asezat in jurul aceleiasi mese. Prima intrebare a moderatorului s-a referit la Libia si atacul impotriva consulatului american de la Benghazi de la 11 septembrie, in cursul caruia ambasadorul si alti trei americani au murit.
Candidatul republican la presedintie a apreciat ca "nu doar omorand" vor ajunge Statele Unite sa elimine amenintarea terorista. "Nu doar omorandu-i vom iesi din aceasta problema. Va trebui sa stabilim o strategie completa si solida pentru a ajuta lumea musulmana si alte zone ale lumii sa respinga extremismul radical violent", a declarat Romney.
De la extremism la Hollywood: Cum se impart vedetele: care-s cu Obama, care-s cu Romney
De la inceputul dezbaterii, consacrata politicii externe si apararii, republicanul a salutat decizia lui Barack Obama de a il elimina pe liderul Al-Qaeda, in cadrul unui indraznet raid commando pe teritoriul pakistanez in 2011, eveniment pe care presedintele il aminteste cu fiecare ocazie ca dovada a calitatilor sale de lider, insa a declarat ca situatia s-a degradat considerabil in ultimii patru ani.
Barack Obama si Mitt Romney, aliatii Israelului. Ce au spus despre amenintarea iraniana
In ceea ce priveste Iranul si Israelul, doua tari care stau pe picior de razboi, candidatii au avut pozitii total diferite. Romney a declarat ca Iranul a castigat patru ani pentru a-si construi bomba atomica, iar asta datorita politicilor promovate de Obama. “Daca voi fi presedintele Statelor Unite, cand voi fi presedintele Statelor Unite, voi sta langa Israel”, a punctat guvernatorul republican, criticandu-si adversarul pentru ca nu a reusit sa se apropie “suficient” de statul evreu sau sa rezolve tensiunile problema iraniana.
In replica, Barack Obama a spus ca sustine ferm politica Israelului, referindu-se la aceasta tara ca la “un prieten adevarat si unul dintre cei mai apropiati aliati din regiune”. De asemenea, presedintele in functie a vorbit despre Memorialul Victimelor Holocaustului, precizand ca acesta ii reaminteste adevarata natura a raului si motivele pentru care relatiile cu Israelul sunt imposibil de rupt.
De asemenea, democratul a optat pentru o abordare "calma" a relatiilor cu Iranul, precizand ca sanctiunile economice impuse regimului de la Teheran au fost eficiente, ducand productia de petrol la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani. "Dezacordul meu cu guvernatorul Romney este ca, in decursul acestei campanii, el a spus deseori ca ar trebui sa luam in considerare o actiune militara preventiva. Cred ca aceasta ar fi o greseala", a afirmat el.
Republicanul, in schimb, a fost ferm. "Desigur ca razboiul este ultima solutie, o solutie ce trebuie luata in cosiderare doar daca celelalte posibilitati au fost epuizate", a punctat Romney, spunand, totodata, ca misiunea Americii este de a impiedica Iranul sa obtina bomba atomica.
Rusia. Cum ramane cu Rusia?
"Avem mai putini cai si mai putine baionete"
OBAMA bin Laden?
foto: Hepta.ro
Barack Obama si Mitt Romney sunt gata de marea dezbatere, decisiva pentru votul din 6 noiembrie... Celebrele taxiuri negre din Londra, pe cale de disparitie...