- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Şeful diplomaţiei americane este revoltat de publicarea unor informaţii potrivit cărora Statele Unite au extras o ”cârtiţă” CIA care avea acces la cercul apropiat al lui Vladimir Putin la Kremlin, relatează AFP.
Acest informator sus plasat la Moscova ar fi confirmat implicarea personală a preşedintelui rus în operaţiunea amestecului în alegerile prezidenţiale americane din 2016. El a fost scos din Rusia în 2017.
”Aceste informaţii sunt inexacte în plan factual”, a declarat şeful Departamentului de Stat american, fără să le respingă în bloc.
Pompeo a condus anterior CIA şi a precizat că nu acceptă să discute despre un subiect ca extragerea unui spion ”decât atunci când sunt în pericol persoane”.
Potrivit cotidianului rus Kommersant, ”cârtiţa” ar fi un anumit Oleg Smolenkov, dat dispărut în Muntenegru împreună cu familia în 2017 şi pe care Rusia l-a crezut o vreme mort, după care a aflat că este în viaţă, în străinătate.
Un bărbat cu acest nume a ”lucrat la administraţia prezidenţială, însă a fost destituit în urmă cu câţiva ani”, către ”2016 sau 2017”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
”Postul său nu făcea parte dintre cele de la cel mai înalt nivel (...) şi nu prevedea niciun contact cu preşedintele” Vladimir Putin, a adăugat el, catalogând informaţiile difuzate de presa americană drept un ”roman de senzaţie”.
Potrivit CNN şi The New York Times (NYT), care au dezvăluit cazul luni, acest spion a fost recrutat de către americani cu câteva decenii înainte.
Un bărbat cu acest nume a lucrat la Ambasada Rusiei la Washington, potrivit unor documente interne consultate de AFP.
După ce a urcat în ierarhia puterii, el a obţinut, potrivit presei americane, un acces direct la Putin şi a devenit una dintre principalele surse americane la Moscova.
Potrivit CNN, spionul le-a transmis americanilor inclusiv documente fotografiate pe ascuns pe biroul preşedintelui rus.
Din această poziţie, el a putut să confirme, potrivit NYT, faptulcă liderul de la Kremlin a orchestrat el însuşi campania rusă menită să-l favorizeze pe candidatul Donald Trump în alegerile prezidenţiale americaqne din 2016.
VECINI RUŞI
Potrivit cortidianului newyorkez, informatorul l-a implcat direct pe Putin şi în piratarea unor e-mailuri ale taberei democrate, a căror publicare a pus-o într-o poziţie stânjenitoare pe candidata Hillary Clinton.
CIA i-a propus spionului său să-l scoată din Rusia încă din 2016, când au început să apară zvonuri despre existenţa unei ”cârtiţe” la Kremlin, scrie ziarul.
Acesta a refuzat, invocând motive familiale, iar serviciile secrete americane s-au temut că ar de a face cu un agent dublu. Însă îngrijorările lor au dispărut când acesta a acceptat să fie extras în 2017.
El s-ar fi instalat atunci în Statele Unite. Rapoarte ale unor tranzacţii imobiliare postate online arată că un Oleg Smolenkov a cumpărat o casă frumoasă în Virginia, la sud-vest de Washington, în 2018.
La faţa locului, un vecin a confirmat pentru AFP căproprietarii sunt ruşi şi a declarat că acesta a plecat luni seara.
”VICTORIE SAU PIERDERE?”
”Acuzaţiile nefericite potrivit cărora gestionarea informaţiilor celor mai sensibile ale naţiunii noastre de către preşedinte - la care are acces absolut în fiecare zi - ar fi provocat o presupusă exfiltrare sunt inexacte”, a declarat pentru CNN directoarea însărcinată cu afaceri publice a Agenţiei centrale de Informaţii Brittany Bramell.
Ea nu a confirmat, dar nici nu a dezminţit alte dezvăluiri de presă.
Postul CNN a dat asigurări că CIA l-a extras de teamă că Donald Trump sau anturajul său l-ar putea trăda, însă Agenţia Centrală de Informaţii a dezminţit viguros acest punct.
”Dacă aceste informaţii sunt exacte, ele reprezintă o victorie incredibilă a CIA”, a subliniat unul dintre foţtii agenţi CIA şi membru al think tank-ului New America, Ned Price, intervievat de postul MSNBC.
”Trebuie să înţelegem cât este de dificil (...) să recrutezi o sursă în Rusia, unde aproape totul este pus sub ascultare şi unde serviciile de informaţii au toată libertatea de acţiune”, a adăugat el.
În acelaşi timp, a adăugat acest expert, ”dacă extragerea este o victorie tactică, pentru că el a fost pus la adăpost de perciol, aceasta este o pierdere strategică pe termen lung”.
Potrivit New York Times, plecarea sa din Rusia a împiedicat efectiv serviciile de informaţii americane să afle activităţile Kremlinului în timpul alegerilor de la jumătate de mandat în Statele Unite din 2018 şi în timpul pregătirilor în vederea alegerilor prezidenţiale americane din 2020.
Sursa : news.ro
Phenianul anunţă că a măsurat timpul de desfăşurare a unui ”lansator multiplu de rachete” pe care l-a testat în august... Un acord cu privire la Brexit este încă posibil, apreciază Merkel...