În 1661, această țară era prima din lume care emitea bani de hârtie, dar acum tot ea va deveni una dintre primele țări fără bani. Este vorba despre Suedia, țara în care locuitorii nu mai plătesc numerar, astfel se estimează că până în 2025, jumătate dintre comercianții din Suedia nu vor mai accepta nici ei numerar.
Unul din cinci suedezi, într- o ţară de zece milioane de locuitori, nu mai folosesc bancomatele. Peste 4000 de persoane şi-au implantat microcipuri în mâini, cu care îşi plătesc cumpărăturile, biletele de călătorie sau îşi deschid birourile fără cheie, arată un documentar New York Times.
Plata pentru patru din cinci produse achiziţionate în Suedia se face cu cardul, iar localnicii fac 260 de tranzacţii electronice pe an, arată un raport citat de presă locală. În aceste condiţii, ATM-urile sunt din ce în ce mai puţîn folosite, iar Suedia ar putea deveni, într-un timp relativ scurt, prima ţară din lume care renunţă total la numerar
Interesant este că plățile mobile nu au reușit deocamdată să între în obișnuința suedezilor, doar 0,4% din plăți fiind făcute prin intermediul aplicațiilor. Cardurile de credit și de debit sunt însă la putere.
Transformarea ţării într-o societate fără cash ameninţă rolul Statului de garant al suveranităţii, în vreme ce băncile vor dobândi o putere din ce în ce mai mare.
„Trebuie să luăm o pauză şi să reflectăm dacă este bine sau rău şi să nu ne mai mulţumim să stăm cu braţele încrucişate, trebuie să acţionăm, este grav”, declară Matts Dillen, şeful comisiei parlamentare care cercetează implicaţiile problemei. „Dacă dispar lichidităţile, această va constitui o mare schimbare, cu implicaţii majore pentru economie şi societate.”
Numărul consumatorilor urbani din lumea întreagă, care plătesc folosind cardul sau aplicaţiile de internet, creşte într-un ritm ameţitor, arată ziarul american.
În China şi în mai multe ţări asiatice, plata cu ajutorul smartphone-ului în rândul tinerilor a devenit o rutină. În Europa, una din cinci persoane spune că are rareori bani asupra sa. În Belgia, Danemarca şi Norvegia, utilizarea cardurilor de debit şi de credit a atins noi recorduri