Australia lansează marţi o consultare naţională controversată pe tema legalizării căsătoriei între persoane de acelaşi sex, printr-un mecanism foarte rar, prin poştă.
Majoritatea australienilor este în favoarea căsătoriei gay. Un sonfaj Fairfax media publicat marţi sugerează că 70% dintre australieni susţin tabăra ”da”.
Însă un impas politic împiedică orice avansare în acest subiect de mai bine de zece ani. Aleşii nu reuşesc să se pună de acord asupra modului în care să facă acest lucru.
Premierul conservator Malcolm Turnbull a promis să organizeze un ”plebiscit” pe această temă - un vot obligatoriu, dar ale cărui rezultate nu sunt constrângătoare -, însă Senatul a respins în două rânduri această propunere.
Şeful Guvernului, care este nevoit să înfrunte opoziţia unora dintre miniştii săi faţă de mariajul gay, a anunţat la începutul lui august organizarea unui vot prin poştă, care le va permite alegătorilor să-şi exprime opinia pe bază de voluntariat.
Autorităţile au început marţi să trimită material electoral unui număr de 15 milioane de australieni, care urmează să răspundă prin poştă la întrebarea ”Trebuie să fie modificată legea pentru ca să autorizeze cuplurile de acelaşi sex să se căsătorească?”.
”Încurajez pe toată lumea să completeze ancheta şi să o trimită”, a declarat în weekend Turnbull la radio, reafirmând că el va vota ”da”.
Votul va fi închis pe 7 noiembrie, iar rezultatele vor fi cunoscute pe 15 noiembrie.
În cazul în care tabăra ”da” obţine o victorie, un vot va fi organizat pe această temă în Parlament. Dacă tabăra ”nu” învinge nu se va întâmpla nimic.
Mii de persoane au ieşit duminică în stradă la Sydney şi Brisbane, îmbrăcate în culorile curcubeului, în semn de susţinere faţă de căsătoria între persoane de acelaşi sex.
Cu o zi mai înainte, sute de susţinători ai tabere ”nu” şi-au manifestat ostilitatea faţă de orice evoluţie pe această temă.
Apărărtorii căsătoriei gay militează în favoarea organizării unui vot în Parlament după întoarcerea din vacanţa de vară, argumentând că un vot prin poştă creează disensiuni şi este costitistor.
Unii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de faptul că metoda de colectare prin poştă ar putea să încurajeze facţiunea cea mai tânără să voteze, în contextul în care ea este considerată favorabilă legalizării căsătoriei pentru toţi.
Ultimul vot prin poştă organizat la nivel naţional a avut loc în 1997 şi viza alegerea deputaţilor la o convenţie pe o problemă republicană.
Plebiscitele - diferite de referendumuri, care au o valoare constituţională - sunt şi ele foarte rare. Doar trei au fost organizate din 1916 şi până în prezent.