Antena Căutare

Teodor Baconschi: "Daca trupele ruse se retrag din Transnistria, tarile Europei de Est si devin stabile, atractive si o punte intre UE si Rusia

"Am dori sa primim confirmarea Germaniei (...) pentru a face din Republica Moldova o poveste integrarea europeana de succes si ma bucur ca, de la Bucuresti, domnul ministrul Westerwelle merge la Chisinau", a spus seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi. Omologul sau german a spus ca Germania, in baza acordului Merkel-Medvedev din 5 iunie, vrea sa puna in miscare discutiile privind conflictul transnistrean si sa caute o noua abordare pentru solutionarea acestei probleme, fara a detalia insa in ce ar consta ea

Teodor Baconschi a spus ca vrea sa primeasca o confirmare a Germaniei de sprijin a parcursului european al Republicii Moldova si a amintit ca, prin acordul dintre liderul german, Angela Merkel, si cel rus, Dmitri Medvedev, UE va fi mai mult implicata in formatul de negociere 5+2 pentru solutionarea conflictului transnistrean.

Documentul la care face trimitere seful diplomatiei romane prevede ca Europa si Rusia sa discute despre o noua arhitectura de securitate pe continent, insa aceste discutii au fost conditionate, de partea germana, de retragerea trupelor ruse din Transnistria. De altfel, vizita de vineri in Romania a sefului diplomatiei germane, Guido Westerwelle, face parte dintr-un turneu in Europa Centrala si de Est care cuprinde Polonia, Bulgaria, Romania si Republica Moldova in care diplomatul german urmareste sa explice acordul cu Rusia.

Compania de analiza Stratfor spunea ca aceasta vizita este extrem de importanta, Bulgaria manifestand o apropiere de SUA si o ruptura fata de Rusia, in timp ce Romania, "aliatul SUA", a devenit mult mai vocala in privinta conflictului transnistrean, cerand Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria.

"Cele doua state au devenit campul de lupta in batalia dintre Occident si Rusia in privinta viitorului Germaniei. (...) Va fi important de vazut orice declaratie pe care Westerwelle o face fie in sprijinul pozitiei Rusiei in Transnistria (si anume ca trupele de mentinere a pacii trebuie sa ramana), sau pozitiile Moldovei, Romaniei si Occidentului (care sustin ca trupele trebuie retrase), care va indica in mod clar in ce directie se indreapta Berlinul", comenteaza Stratfor.

Articolul continuă după reclamă

Ei bine, ministrul de externe german a spus ca discutiile in formatul 5+2 au fost inghetate in 2006, iar Germania isi doreste "sa foloseasca prilejul actual pentru a pune in miscare din nou aceasta agenda".

"Noi dorim sa cautam o noua abordare pentru a solutiona o problema care nu este numai in vecinatatea dumneavoastra, ci si in vecinatatea intregii Europe. Vrem sa incurajam, pe de o parte, cursul reformelor guvernului din Moldova, iar de pe alta parte vrem sa analizam ce posibilitati, ce marje de miscare exista pentru a solutiona acest conflict. Pentru Uniunea Europeana acest lucru este extrem de important si de aceea vrea sa-si asume si rolul de mediator in acest conflict", a spus Guido Westerwelle.

In acest moment, in formatul 5+2, UE are statutul de observator, la fel ca si Statele Unite, in timp ce parti la negociere sunt Moldova, Ucraina, Rusia, Transnistria si OSCE.

La randul sau, ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a subliniat din nou necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria. "Daca trupele rusesti de acolo se retrag si acest conflict inghetat isi va gasi o solutionare, intreaga Europa de Est si tarile din Parteneriatul Estic vor deveni stabile, atractive si o punte in dialogul dintre UE si Federatia Rusa", a spus seful diplomatiei romane.

Ambii ministri au subliniat posibilitatile de cooperare atat la Marea Neagra, cat in si problematica Balcanilor de Vest. "Romania este un partener important, un partener de nadejde si in relatiile europene, in ceea ce priveste contactele cu Europa de Sud-Est si a Balcanilor Occidentali, si in ceea ce priveste cooperarea in zona Marii Negre. Avem un scop comun, si anume sa cream un cadru prin cooperarea in zona Marii Negre si prin Parteneriatul Estic pentru a dezvolta proiecte si initiative impreuna", a spus Westerwelle.

Sursa: hotnews.ro

Barcelona: Cel putin 12 oameni au murit spulberati de tren... Ungaria ne fura "taxa pe fast-food"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x