Locuitorii din oraş, adunaţii în Parcul Memorialului pentru Pace, s-au rugat marţi, în tăcere, au aprins lumânări şi au pus coroane de flori, în prezenţa premierului japonez Shinzo Abe, în amintirea celor care au fost ucişi de bomba lansată în dimineaţa lui 6 august 1945 de un avion american.
Japanese Prime Minister Shinzo Abe reaffirms a call for a "world free of nuclear weapons" in as the city marks the 74th atomic bomb anniversary.
Primarul din Hiroshima, Kazumi Matsui, a profitat de ocazia acestor ceremonii pentru a-şi îndemna ţara să ratifice Tratatul cu privire la interzicerea armelor nucleare, aprobat în iulie 2017 de 122 de ţări, semnat de atunci de peste jumătate dintre ele, dar respins de toate marile puteri nucleare.
”Îndemn Guvernul singurei ţări care are experienţa armei nucleare în timp de război să răspundă cererii hibakusha (persoane expuse bombei) de a vedea Tratatul privind interzicerea armelor nucleare ratificat”, a declarat Matsui.
”Îi îndemn pe liderii japonezi să dea dovadă de pacifismul înscris în Constituţia noastră şi să facă acest pas în direcţia unei lumi libere de armele nucleare”, a adăugat el.
El i-a invitat pe liderii lumii să vină în oraşul său pentru a vedea Memorialul cu ochii lor. Papa Francisc urmează să o facă anul acesta.
Ameninţarea nucleară a fost retrezită din nou în minte în aceeaşi zi, în Asia, printr-un nou tir a două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune al Coreei de Nord, care deţine arma atomică.
La rândul lor, Statele Unite şi Rusia, după şase luni de dialog al surzilor, au luat vineri act de abolirea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un acord emblematic de la sfârşitul Războiului Rece, care vizează rachete cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.
Shinzo Abe şi-a reiterat marţi promisiunea de a servi drept ”pod” între ţările care deţin bomba şi cele care nu o deţin, pentru a debarasa lumea de ea.
”Cu ajutorul ambelor părţi, le voi încuraja cu răbdare la dialog şi sunt hotărât să condus eforturi internaţionale pe această cale”, a declarat premierul nipon.
Bomba de la Hiroshima a provocat în ziua lansării ei şi în săptămânile următoare moartea a 140.000 de oameni.
Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană lovea oraşul Nagasaki, omorând 74.000 de persoane, pe loc şi ulterior, din cauza radiaţiilor.
La 15 august 1945, Japonia îşi anunţa capitularea.
Sursa : news.ro
Coreea de Nord trage alte două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, în al patrulea tir în 12 zile, ameninţă cu n... Iranul se declară pregătit să negocieze cu SUA, dacă Washingtonul ridică sancţiunle impuse Teheranului, anunţă Rohani, d...