Cel puţin 14 persoane, inclusiv patru copii, s-au înecat în sud-estul Mării Egee, în naufragiul unei ambarcaţiuni care aducea aproximativ 20 de migranţi de pe coasta turcă, a anunţat poliţia portuată greacă.
Bilanţul a crescut în timpul căutărilor. Opt persoane înecate au fost scoase din apă, după găsirea primelor corpuri, ale unei femei, unui bărbat şi a patru copii.
Căutările continuau în largul Insulei Agathonissi, în contextul în care mai mulţi pasageri erau daţi în continuare dispăruţi, în baza mărturiei unor supravieţuitori, care spun că în ambarcaţiune erau 21 de persoane.
Poliţia portuară nu a oferit alte detalii imediat despre identitatea victimelor şi nici despre cauzele naufragiului.
Naufragiul a fost raportat de trei supravieţuitori, două femei şi un bărbat, care au ajuns înot pe coastele insulei, a precizat poliţia portuară.
O navă de patrulare, un elicopter militar şi trei ambarcaţiuni de pescuit participau la operaţiuni, în timp ce în zonă soseau întăriri, inclusiv o navă Frontex - Agenţia europeană a frontierelor.
Drama are loc cu o zi înainte de marcarea a doi ani de la pactul încheiat între statele UE şi Ankara în vederea opririi fluxului migraţiei între Turcia şi insulele elene, care au devenit în 2015 principala poartă de intrare în Europa a unor refugiaţi, mai ales sirieni, din calea războiului şi sărăciei.
Acest acord a redus sosirile, chiar dacă ele continuă să se ridice la câteva sute pe lună. Peste 1.000 de exilaţi, inclusiv numeroşi copii, au murit înecaţi în Marea Egee în 2015 şi 2016.
Puternic contestat de lumea umanitară, deoarece prevede trimiterea înapoi în Turcia a celor care sosesc, inclusiv a refugiaţilor sirieni, acest acord a condus totodată la blocarea pe insule greceşti a mii de migranţi, în condiţii denunţate de apărătorii refugiaţilor şi cu preţul unor tensiuni cu locuitorii.