În aprilie 2017, regimul Erdogan a luat decizia să blocheze accesul la Wikipedia pentru Turcia. Ce l-a supăratat atât de tare? Erdogan a fost indignat pentru că două articole ale Wikipedia stabileau o legătură între Ankara şi organizaţii extremiste.
După ce s-au tot luptat cu Erdogan și regimul lui, cei de la Wikipedia au decis să conteste această restricție aplatformei în turcia, chiar la CEDO. Mai mult, Katherine Maher a subliniat că nu a acceptat cererea Turciei de a elimina aceste articole pentru că fundaţia a estimat că "respectivul conţinut ţine de libertatea de expresie protejată de lege". Stephen LaPorte, director juridic al fundaţiei a adăugat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că guvernul turc a cerut înlăturarea articolelor "fără nicio explicaţie oficială privind partea presupus ilegală".
Curtea Constituțională a decis cu o majoritate de 10 la 6 ca accesul la acest site să nu mai fie restricționat în Turcia. Wikipedia o să se redeschidă după ce aceasră decizie o să ajungă la autoritatea de reglementare în telecomunicaţii.
Turcia a încercat în mai multe rânduri să, în ultimii ani, să închisă și alte site-uri precum Facebook sau Twitter. Aceste încercări au avut loc în general după atentate.
Cu alte cuvinte, regimul lui Edogan încearcă să ascundă probleme grave din țara sa și să reducă accesul la informații atât pentru cei din exteriorul granițelor, cât și pentru cei din interior.
Citește și:
12 cetăţeni din Irak şi Turcia, depistaţi într-un automarfar la vama Nădlac II
Şeful Trezoreriei SUA cere Apple să coopereze cu autorităţile care aplică legea... Și-a filmat tatăl abuziv în timp ce ea și câinii ei erau maltratați pentru că poliția nu a crezut-o! Imaginile cutremură...