Turcia se va pronunţa joi cu privire la statutul fostei bazilici Sfânta Sofia. Mike Pompeo: Îndemnăm autorităţile să menţină statutul de muzeu al monumentului

Cea mai înaltă instanţă din Turcia se pronunţă joi cu privire la reconversia în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia, o decizie pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-o doreşte cu riscul de a stârni tensiuni cu mai multe ţări. Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo s-a pronunţat deja cu privire la menţinerea statutului de muzeu al edificiului, scrie AFP.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al Unesco şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Convertită în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici turce, Mustafa Kemal, nerăbdător "să-l redea umanităţii".

Joi, Consiliul de Stat va studia cererea mai multor asociaţii care cer revenirea la statutul de moschee. O decizie ar putea fi luată chiar joi sau cel mai târziu în 15 zile, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Statele Unite au cerut miercuri Turciei să nu schimbe statutul monumentului.

Dar Erdogan, un nostalgic al imperiului otoman care încearcă în prezent să se apropie de electoratul conservator pe fondul crizei economice din cauza pandemiei, s-a declarat în mai multe rânduri adeptul unei reconversii a sitului în moschee.

Anul trecut, el a spus că transformarea Sfintei Sofia în muzeu a fost "o mare greşeală".

De la sosirea la putere a lui Erdogan în 2003, activităţile legate de islam s-au multiplicat în interiorul edificiului, în special sesiuni de lectură din Coran sau rugăciuni colective în faţa monumentului.

Anul trecut, Consiliul de Stat a autorizat deja reconversia în moschee a bisericii bizantine Chora de la Istanbul, o decizie primită de unii drept un test înainte de decizia privind Sfânta Sofia.

Decizia Consiliului de Stat de joi "va fi probabil politică (...), rezultatul deliberărilor din cadrul guvernului", crede Asli Aydintasbas, cercetător la Consiliul European pentru Relaţii Externe.

De altfel, decizia de a transforma în moschee un loc emblematic în istoria creştinismului ar putea stârni tensiuni.

"Îndemnăm autorităţile din Turcia să menţină Sfânta Sofia ca muzeu, ca un angajament al respectării tradiţiilor religioase şi istoria diversă care au contribuit la formarea Republicii turce şi să asigure în acelaşi timp că va rămâne accesibilă tuturor", a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Grecia vecină, care urmăreşte atent viitorul patrimoniului bizantin în Turcia, este în special preocupată de soarta monumentului.

Citește și
Colaj de fotografii cu Gabriela Prisăcariu și Dani Oțil în timp ce țin în brațe copilul. Băiatul se numește Luca Tiago
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
barbat dormind intr-un pat alb
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Ramona Olaru a avut parte de o farsă în direct la Neatza de Weekend. Un vlogger i-a spus că i-a avariat mașina
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Mai multe articole

Sursa : news.ro

Parteneri
Coafura Angelinei Jolie la premiera Eternals din Roma a fost criticată de fanii de pe rețelele sociale. Motivul pentru care a stârnit reacțiile tuturor
Coafura Angelinei Jolie de la premiera filmului Eternals din Roma a ajuns un adevărat subiect de dezbatere pe internet. Deși actrița a avut o imagine impecabilă pe covorul roșu, fanii vigilenți au remarcat rapid o greșeală de proporții în look-ul vedetei. Se pare că stilistul Angelinei s-a grăbit atunci când i-a adăugat artistei câteva extensii de păr.
Catine.ro
Ultimele știri