Antena Căutare

UPDATE! Alegeri parlamentare in Franta: socialistii si dreapta, la egalitate

Aproximativ 46 de milioane de francezi cu drept de vot sunt asteptati la urne pentru desemnarea a 577 de deputati, in primul tur al alegerilor parlamentare. Cum socialistul Francois Hollande l-a batut fara drept de apel Nicolas Sarkozy in cadrul scrutinului prezidential din 6 mai, un rezultat "de stanga" este asteptat si de aceasta data.

UPDATE 23.30: Primul tur al localelor franceze: socialistii si dreapta la egalitate!

2012/06/11//597369-exit_franta.jpg

Potrivit sondajelor, francezii vor opta pentru "o majoritate a schimbarii", conform sloganului socialistilor, "stanga parlamentara", formata din Partidul Socialist, Ecologisti, si Frontul de Stanga fiind creditata cu circa 45% din voturi, in timp ce dreapta fostului presedinte nu se ridica decat la 35%, iar 15% dintre francezi au afirmat ca voteaza pentru Frontul National (extrema-dreapta).

Prin urmare, conform legii electorale din Franta, ce prevede un scrutin majoritar, cu doua tururi, in fiecare din cele 577 de circumscriptii, "stanga" ar putea castiga intre 300 si 350 de mandate in Adunarea Nationala (Parlament), ceea ce i-ar asigura o majoritate linistita lui Hollande, primul presedinte francez socialist din ultimii 17 ani.

Exista insa, si un "dar". Analistii apreciaza ca socialistii nu vor castiga singuri "majoritatea larga si coerenta", ceruta de Francois Hollande pentru a-si indeplini promisiunile electorale. Prin urmare, ei vor fi nevoiti sa apeleze la sprijinul aliatilor ecologisti, partid de guvernamant, care ar putea castiga intre 15 si 25 de mandate in Legislativ, sau la Frontul de Stanga, care este la randul sau creditat cu 15-25 de mandate.

De cealalta parte, dreapta franceza cauta sa se mobilizeze dupa infrangerea si retragerea lui Nicolas Sarkozy. Pentru a limita pierdereile, aceasta incearca sa isi mobilizeze electoratul insistand pe cresterea impozitelor masive, care vor permite stangii sa finanteze un program "iresponsabil" in plina criza a zonei euro.

Cheia scrutinul va fi gradul de mobilizare a electoratului, care ar putea participa in proportie de 60%, fata de 80%, la 6 mai. Iar prezenta la urne in scrutinul parlamentar din Franta era de 21,06 %, duminica la ora 12.00 (13.00, ora Romaniei), in scadere comparativ cu scrutinul din 2007, potrivit Ministerul francez de Interne, citat de AFP.

Foto: Intactimages / EPA

Marea Britanie si Franta saluta decizia de a ajuta sistemul bancar spaniol cu 100 de miliarde de euro... VIDEO! China continua un ambitios program de cercetare a spatiului cosmic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x