Antena Căutare

WikiLeaks: Opozantii lui Mubarak, finantati de SUA

Statele Unite au oferit zeci de milioane de dolari organizatiilor pentru promovarea democratiei din Egipt, in defavoarea presedintelui Hosni Mubarak, conform unor documente obtinute de WikiLeaks si publicate de ziarul Aftenposten, informeaza AFP.

Agentia SUA pentru Dezvoltarea Internationala (USAID) intentiona sa ofere 66,5 milioane de dolari in 2008 si 75 milioane de dolari in 2009 unor programe egiptene pentru democratie si buna guvernare, conform unei note a ambasadei americane din Cairo datand din 6 decembrie 2007.

"Presedintele Mubarak este sceptic in legatura cu rolul Statelor Unite in promovarea democratiei", conform unei note diplomatice americane din 9 octombrie 2007.

"Programele administratiei americane incearca sa creeze institutii democratice si sa sustina vocile celor favorabili schimbarii in Egipt", adauga nota diplomatica ameriocana.

Potrivit Aftenposten, Statele Unite au contribuit direct la "dezvoltarea fortelor care i se opun presedintelui Mubarak".
Conform unei note diplomatice americane, sumele oferite de SUA pentru promovarea democratiei acopera si programe ale Guvernului egiptean.

Ministrul egiptean pentru Cooperarea Internationala, Fayza Aboulnaga, ceruse ca USAID sa inceteze sa finanteze zece organizatii, motivand ca nu sunt inregistrate legal.

Sursa: Jurnalul National

Revolta in Egipt: zeci de morti si sute de raniti... SPECIAL: In 30 de ani, Hosni Mubarak a vizitat Romania de zece ori...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x