Anul 1968 a fost unul plin de evenimente pe scena politica a lumii. Un astfel de eveniment a fost „Primavara de Praga”, proces de liberalizare si de reformare a regimului comunist din Cehoslovacia, care a debutat chiar la inceputul anului. Aceasta perioada de schimbari nu a fost insa de durata. Speriate de o posibila venire la putere a unui regim democratic, celelalte state comuniste, in frunte cu Uniunea Sovietica, si cu exceptia Romaniei, au atacat frontal „socialismul cu fata umana” propus de Aleksander Dubcek la Praga.
In noaptea de 20 spre 21 august 1968 trupele Tratatului de Varsovia au invadat Cehoslovacia pentru a impune un regim obedient Moscovei si care sa garanteze mentinerea comunismului ortodox la Praga. Conducerea de partid si de stat din Romania a luat imediat pozitie fata de interventia condusa de sovietici, care a pus capat „Primaverii de la Praga”. Pentru ca acest gest politic sa aiba o greutate si mai mare a fost convocata o mare adunare populara in Piata Palatului din Bucuresti pentru 21 august 1968.
La aceasta manifestatie populara, secretarul general a Partidului Comunist Roman, Nicolae Ceausescu, a tinut un discurs virulent in care a condamnat cu tarie interventia sovietica si a altor state comuniste in Cehoslovacia.
“Patrunderea trupelor celor 5 tari socialiste in Cehoslovacia constituie o mare greseala si o primejdie grava pentru pacea in Europa, pentru soarta socialismului in lume! Este de neconceput in lumea de astazi, cind popoarele se ridica la lupta pentru a-si apara independenta nationala, pentru egalitate in drepturi, ca un stat socialist, ca state socialiste sa incalce libertatea si independenta unui alt stat. Nu exista nici o justificare si nu poate fi acceptat nici un motiv pentru a admite, pentru o clipa, numai ideea interventiei militare in treburile unui stat socialist”, a spus Nicolae Ceausescu in fata a sute de mii de bucuresteni adunati in Piata Palatului.
Liderul comunist a reiterat intentia Romaniei de a-si apara independenta de stat cu arma in mana si cursul politic diferit de cel imprimat de Moscova. Acest gest a fost primit foarte bine de populatie, care a sustinut conducerea de stat in toate actiunile care au urmat. A fost unul dintre putinele momente in care a existat o unitate de vederi intre regimul comunist si popor, iar Nicolae Ceausescu a devenit foarte popular, fapt pe care l-a exploatat pentru a-si impune politica dictatoriala in interiorul tarii.
S-a obtinut cea mai mare temperatura inregistrata vreodata: 5,5 trilioane de grade Celsius... Vedeta de la zoo: vidra care strange "masa"!...