Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

„Am deschis ușa unei camere ticsite de cadavre”. Avea 21 de ani, era student la Medicină și știa să coasă. A fugit din casă, să-i ajute pe cei secerați de gloanțe

„Am deschis uşa unei camere care era ticsită de cadavre. Când i-am văzut pe tinerii ăia, atunci pentru mine a început cu adevărat Revoluţia”, povestește medicul Doru Paul.

Medicul Doru Paul

Fiecare decembrie înseamnă iubire şi gloanţe pentru un medic român stabilit în America. Avea 21 de ani când în Bucureşti tinerii au ieşit în stradă, să-şi câştige libertatea.

Doru Paul era student la Medicină şi s-a alăturat doctorilor de la urgenţă. A salvat răniţi şi le-a fost sprijin mamelor care îşi căutau copiii la morgă. Libertatea câştigată în România l-a ajutat să facă performanţă în medicină, pe tărâmul făgăduinţei.

„Am deschis uşa unei camere care era ticsită de cadavre. Când i-am văzut pe tinerii ăia, atunci pentru mine a început cu adevărat Revoluţia”, povestește medicul Doru Paul.

„Fata cu cizme albe mi-a murit în brațe” - Pe Diana au împușcat-o în cap, au târât-o pe asfalt și au încercat s-o ascundă. Avea 17 ani când a devenit o eroină

Doru Paul este unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în oncologie şi hematologie din Statele Unite ale Americii. Era student la Medicină în anul trei, la facultatea din Bucureşti, când românii au început să-şi strige libertatea în stradă. Nu s-a speriat de gloanţe. A îmbrăcat halatul alb şi a alergat să ajute.

Camere întregi ticsite de cadavre

„Tata, fiind un om logic, mi-a spus: Tu ce ştii să faci? Ştii să coşi, ştii să faci pansamente, deci te duci unde îţi e locul! Du-te la Spitalul Floreasca şi acolo m-am dus!”, a spus Doru Paul.

Ce a văzut acolo l-a schimbat pentru toată viaţa. Camere întregi ticsite de cadavre. Tineri împuşcaţi pentru că au îndrăznit să se revolte, să strige şi să se viseze liberi.

„Deschizi o usă şi când vezi o astfel de grozăvie, deci refuzi să vezi! E ca şi cum te-ai izbi de cineva şi ai senzaţia sta că ţi se ridică părul măciucă, efectiv simţi că ţi se zbârleşte părul de pe cap pe ceafă şi este o groază instantanee.”

43 de suflete incinerate pentru 2.000 de lei de căciulă. ”Un pas greșit și sunteți lângă ce morți!” Cenușa aruncată la canal

A fost momentul în care a decis că ceea ce trăise sub regimul comunist din România a fost prea mult.

Niște corpuri diforme, întinse pe asfalt

Doru Paul a copilărit în cartierul Berceni şi a făcut parte din generaţia copiilor cu cheia de gât, care au cunoscut foamea, frigul şi frica. A văzut oameni care au plătit cu viaţa încercând să aducă puţină căldură în blocurile reci comuniste.

„Erau patru corpuri întinse pe asfalt, practic în mijlocul străzii, nişte corpuri diforme, doi copii şi doi adulţi, datorită problemelor de căldură, ei făcuseră un mecanism improvizat de căldură folosind focul de la aragaz. Asta a fost ceva pentru mine care a reprezentat un şoc”, își amintește medicul.

„Țâșnea sângele din el, puiul mamii! Îi acoperea capul soră-sii, să nu o atingă și pe ea. Fata mea a călcat pe creiere și plămâni, pentru el, dar i-a murit pe brațe”. 30 de ani de la Revoluție. Ai curaj să citești?

Educaţia a fost paşaportul lui spre o altă viaţă. Libertatea pe care o câştigase în decembrie 1989 i-a dat şansa la o bursă în Franţa, ca student al Facultăţii de Medicină.

În 1995 a ajuns în New York. Zece ani a făcut cercetare la un spital de stat şi a tratat toate categoriile de pacienţi. De la bolnavi care nu aveau bani să-şi plătească nici măcar biletul de metrou, la multimilionari.

Acum salvează vieţi într-unul din cele mai prestigioase spitale din Statele Unite ale Americii. N-a uitat de unde a plecat şi începe fiecare zi cu gândul la România.

Cine ești, române? Imaginea libertății, fotografiată de un american, în decembrie 1989. Motivul lacrimilor, tulburător!

Acasă păstrează şi acum jurnalul Revoluţiei din 1989. Sunt file pe care studentul la medicină le-a scris sub impresia zilelor care aveau să-i schimbe viaţa. Le reciteşte mereu ca să nu uite preţul libertăţii.

„Mesajul Revoluţiei este că românii uniţi pot să mute munţii, asta trebuie să facă! Deci trebuie să fim uniţi în continuare, România poate! Absolut! România poate! România e o mare inimă!”

Recomandari