Fiecare decembrie înseamnă iubire şi gloanţe pentru un medic român stabilit în America. Avea 21 de ani când în Bucureşti tinerii au ieşit în stradă, să-şi câştige libertatea.
Doru Paul era student la Medicină şi s-a alăturat doctorilor de la urgenţă. A salvat răniţi şi le-a fost sprijin mamelor care îşi căutau copiii la morgă. Libertatea câştigată în România l-a ajutat să facă performanţă în medicină, pe tărâmul făgăduinţei.
Doru Paul este unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în oncologie şi hematologie din Statele Unite ale Americii. Era student la Medicină în anul trei, la facultatea din Bucureşti, când românii au început să-şi strige libertatea în stradă. Nu s-a speriat de gloanţe. A îmbrăcat halatul alb şi a alergat să ajute.
Camere întregi ticsite de cadavre
Ce a văzut acolo l-a schimbat pentru toată viaţa. Camere întregi ticsite de cadavre. Tineri împuşcaţi pentru că au îndrăznit să se revolte, să strige şi să se viseze liberi.
A fost momentul în care a decis că ceea ce trăise sub regimul comunist din România a fost prea mult.
Niște corpuri diforme, întinse pe asfalt
Doru Paul a copilărit în cartierul Berceni şi a făcut parte din generaţia copiilor cu cheia de gât, care au cunoscut foamea, frigul şi frica. A văzut oameni care au plătit cu viaţa încercând să aducă puţină căldură în blocurile reci comuniste.
Educaţia a fost paşaportul lui spre o altă viaţă. Libertatea pe care o câştigase în decembrie 1989 i-a dat şansa la o bursă în Franţa, ca student al Facultăţii de Medicină.
În 1995 a ajuns în New York. Zece ani a făcut cercetare la un spital de stat şi a tratat toate categoriile de pacienţi. De la bolnavi care nu aveau bani să-şi plătească nici măcar biletul de metrou, la multimilionari.
Acum salvează vieţi într-unul din cele mai prestigioase spitale din Statele Unite ale Americii. N-a uitat de unde a plecat şi începe fiecare zi cu gândul la România.
Acasă păstrează şi acum jurnalul Revoluţiei din 1989. Sunt file pe care studentul la medicină le-a scris sub impresia zilelor care aveau să-i schimbe viaţa. Le reciteşte mereu ca să nu uite preţul libertăţii.