Fenomenul Tunguska a reprezentat o explozie puternică, în apropierea râului Podkamennaia Tunguska (astăzi, Ținutul Krasnoiarsk), Rusia, în 30 iunie 1908
Explozia a fost pricinuită de căderea unui meteorit mare sau a unui fragment de cometă. Cu toate că meteoritul ori cometa ar fi explodat în aer, evenimentul în sine este notat de personalitățile vremii ca impact.
Explozia, de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima, Japonia
Energia exploziei s-ar fi concentrat între 5 și 30 megatone de TNT și ar fi scos din rădăcini peste 80 de milioane copaci aflați pe 2150 kilometri pătrați. Unda de șoc a exploziei ar fi măsurat 5.0 grade pe scara Richter. O explozie de o asemenea anvergură ar fi fost capabilă să distrugă o întreagă zonă metropolitană mare.
80 de milioane copaci au fost scoși din rădăcini în urma explozitiei; Credit foto: telegraph.co.uk
Nori argintii și amurgurile luminoase împiedicau zărirea stelelor
Încă din 27 iunie 1908, în Europa, Rusia europeană și Siberia de Vest puteau fi observate fenomene atmosferice neobișnuite: nori argintii, amurguri luminoase. 30 iunie 1908, de dimineață, Siberia Centrală avea să fie surprinsă de un obiect arzător, ce emitea sunete similare celor de tunet.
Citește mai departe pe observator.tv!
30 iunie 2015, ziua mai lungă cu o secundă! Specialiştii se tem că Internetul se va bloca... VIDEO: Frigiderul ce oferă BERE GRATIS! Trebuie doar să-i ceri......