Antena Căutare

Arheologii au luat jungla amazoniană la pas, iar efortul a meritat cu prisosință! ''Craniul aparține, cel mai probabil, primei victime cunoscute a unui tsunami!”

Un craniu parțial găsit în Papua Noua Guinee în 1929, despre care s-a presupus inițial că a aparținut unei specii umanoide dispărute, se dovedește a fi purtătorul unei alte trăsături distinctive: aparține celei mai ''vechi'' victime a unui tsunami, informează miercuri Reuters.

Un craniu parțial găsit în Papua Noua Guinee în 1929, despre care s-a presupus inițial că a aparținut unei specii umanoide dispărute, se dovedește a fi purtătorul unei alte trăsături distinctive: aparține celei mai ''vechi'' victime a unui tsunami, informează miercuri Reuters.

Cercetătorii au declarat miercuri că, în urma unei noi analize a sedimentelor unde a fost găsit craniul cu o vechime de 6.000 de ani, au fost descoperite urme specifice ale unui tsunami, cu o compoziție incredibil de asemănătoare cu rămășițele tsunamiului devastator produs în 1998, în aceeași zonă.

Craniul a fost descoperit lângă orașul Aitape, la 12 kilometri de coasta de nord a Papua Noua Guinee. Este una dintre cele mai vechi rămășițe umane descoperite în insula Noua Guinee, iar inițial s-a crezut că ar aparține speciei Homo erectus, o specie dispărută acum 140.000 de ani. Cercetările ulterioare au scos la iveală faptul că fragmentele de craniu au de fapt 6.000 de ani vechime.

Articolul continuă după reclamă

''Aparținând, cel mai probabil, primei victime cunoscute a unui tsunami, craniul de la Aitape aduce date importante despre expunerea de lungă durată a oamenilor care locuiesc în zonele de coastă și cum aceste evenimente din trecut au avut, fără îndoială, efecte fundamentale asupra migrației, așezărilor și culturii'', a spus expertul în cercetări despre tsunami James Goff, de la Universitatea din New South Wales, Australia.

Cercetătorii au analizat sedimentele din albia râului unde a fost găsit craniul, identificând semne clare de tsunami, sub forma unor organisme microscopice provenite din ocean, similare cu cele descoperite în sol după producerea fenomenului din 1998.

''Am folosit reacții chimice pentru a examina mărimea sedimentelor'', iar concluzia a fost că toate indiciile duc către fenomenul tsunami, a precizat Mark Golitko de la Universitatea Notre Dame din Indiana și de la Field Museum din Chicago.

Tsunamiurile, valuri uriașe provocate de cutremure submarine sau erupții vulcanice, sunt fenomene naturale cu potențial distructiv ridicat. Tsunamiul din Oceanul Indian din 2004, provocat de un cutremur în largul insulei Sumatra care a ucis peste 230.000 de persoane.

Tsunamiul produs în 1998, în Papua Noua Guinee, a făcut peste 2.000 de victime, a distrus sate și recolte întregi și a forțat mulți dintre supraviețuitori să își părăsească locuințele. Se pare ca tsunamiul de acum 6.000 de ani a avut efecte similare.

''La fel ca tsunamiul din 1998, credem că unul sau mai multe valuri uriașe au lovit brusc zona de coastă, distrugând așezările umane din apropiere, până la mlaștinile și lagunele răspândite pe coastă'', a precizat Golitko.

Lângă craniu nu au fost descoperite și ale oseminte, ceea ce i-a făcut pe cercetători să creadă că, la fel ca la tsunamiul din 1998, multe victime au fost târâte de valuri către lagune, unde trupurile le-au fost sfârtecate de crocodili.

Nu, nu este vreo scenă dintr-un film SF! Islandezii au treceri 3D pentru pietoni. Cum arată celebra "zebră tridimen... Harta mondială a celor mai buni vorbitori de limba engleză. România ocupă un loc surprinzător!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x