Antena Căutare

Arheologii egipteni scot la lumina orasul disparut din lacul Qarun

Experti egipteni au inceput sa exploreze adancurile lacului Qarun, la sud de Cairo, pe baza unor date furnizate prin satelit, cu scopul de a detecta prezenta unor obiecte inghitite de ape, au anuntat responsabili in domeniu, citati de AFP

Cercetarile au inceput in urma cu cateva zile, a declarat Zahi Hawass, responsabil al arheologilor specializati in antichitatile egiptene. "Este pentru prima oara ca Departamentul antichitatilor desfasoara o misiune arheologica in lacul Qarun", a precizat el.

Khaled Said, seful Departamentului Preistorie in Consiliul superior al antichitatilor, a precizat ca echipa pe care o supervizeaza spera sa ajunga la stancile groase de bazalt de pe fundul lacului Qarun. Potrivit lui, descoperirea acestor stanci apartine unui cercetator stiintific americano-egiptean, Farouk al-Baz, implicat intr-un program Apollo al NASA in urma cu cinci ani.

Baz - care conduce in prezent Centrul de studii spatiale al Universitatii din Boston - si echipa sa au descoperit in cursul unei cercetari topografice prin satelit a desertului din vestul Egiptului in regiunea lacului Qarun "un mare numar de blocuri din piatra".

"Cred ca aceste placi groase sunt constituite din bazalt (roca vulcanica) si au sfarsit prin a fi transportate pana la platoul din Gizeh pentru construirea piramidei lui Keops", a avansat Said. "Echipe de scufundatori vor cerceta amanuntit fundul lacului", a adaugat el.

Lacul este al treilea ca marime in Egipt si face parte din oaza Fayum, la peste 100 km sud de Cairo, si din fostul lac Moeris, in trecut rezervor de apa dulce. Fayyoum este cunoscut pentru descoperirea in zona a unei serii de portrete funerare in culori, masti pictate pe tablite din lemn datand din epoca romana (intre secolele I-III d.C.), care erau utilizate pentru a acoperi chipurile defunctilor.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: travelpod.com

Astronomii britanici au descoperit cel mai mare "soare" din Univers... FOTO! S-au trezit cu o balena de 40 de tone pe yacht!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x